Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mýty a fakta o koronaviru: Čemu věřit a co je lež?

...
22. října 2020 | 06:00

Denně se na nás valí ohledně koronaviru obrovské množství informací. Člověk se v tom pak akorát začíná ztrácet a neví, čemu věřit, a co je naopak naprostý nesmysl. Připravili jsme pro vás několik mýtů a faktů, které je potřeba o infekci covid-19 znát.

Světová zdravotnická organizace se neustále potýká s vyvracením mylných a často i životu nebezpečných mýtů, které kolují o prevenci a léčbě koronaviru. Podívejte se na ty nejdůležitější a nenechte se jimi napálit.

Doplňky stravy obsahující vitaminy a minerály mohou koronavirus vyléčit

Mikroživiny, jako jsou vitaminy D, C, a zinek jsou zásadní pro dobře fungující imunitní systém a hrají důležitou roli při celkové podpoře zdraví. Neexistují ovšem žádné vědecky podložené důkazy, že by tyto přípravky mohly léčit covid-19.

Lék na malárii je účinný při léčbě koronaviru

Chlorochin (chinolinové léčivo) používaný při léčbě malárie či revmatoidní artritidy byl zkoumán jako možná léčba koronaviru. Aktuální studie ale ukazují, že tento lék nesnižuje počet úmrtí hospitalizovaných pacientů ani nepomáhá lidem se středně závažným průběhem koronaviru. Užívání chlorochinu je obecně považováno za bezpečné pro pacienty s malárií a autoimunitními chorobami, ale jeho užívání bez lékařského dohledu může způsobit vážné vedlejší účinky, a v některých případech dokonce i smrt, proto je třeba se mu vyhnout.

Lidé by měli během cvičení nosit roušky

Jde o rozšířený mýtus. Roušky mohou ve skutečnosti při pohybové aktivitě snížit schopnost volně dýchat, kvůli potu navíc rychleji zvlhnou, a podporují tak škodlivé množení mikroorganismů. Důležitým preventivním opatřením během cvičení je tedy spíš dodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních.

Původcem covid-19 je bakterie

I to je zcela mylný názor. Covid-19 nezpůsobuje bakterie, ale virus, který spadá do rodu coronaviridae, a tudíž proti němu nepůsobí žádná antibiotika (ani jako prevence). Nicméně je možné, že u některých nakažených se může vyvinout bakteriální infekce, a v tomto případě je lepší léčbu antibiotiky zahájit.

Další fakta a mýty o koronaviru najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...