Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak se zbavit rýmy za jediný den? Máme pro vás návod!

...
9. listopadu 2020 | 06:00

Není pravda, že každá rýma a nachlazení musí trvat týden. Když zakročíte včas a začnete se hned léčit, můžete nástup onemocnění zvrátit nebo podstatně zkrátit. Tady je plán, jak rýmu zlikvidovat během 24 hodin.

Jistě to také znáte: svědění v nose, štípání na patře, pobolívání hlavy, nenálada, škrábání v krku. Zatím se sice nic moc neděje, ani nemáte teplotu, ale už dobře víte, že se o vás pokouší rýma. Buď to vzdáte předem a necháte ji propuknout s myšlenkou, že proti tomu stejně člověk nic nenadělá, nebo zkusíte zabojovat podle rad odborníků. Jeden z nejuznávanějších evropských specialistů na ORL, profesor na univerzitě v Cardiff u Ron Eccles vypracoval unikátní plán, jak se během jediného dne rýmy zbavit.

Bacilů musí být víc

Nemoc ale máme šanci odvrátit podle rad profesora Rona Ecclese jen tehdy, když ji začneme léčit rychle. Dále také záleží na tom, kolik patogenů nám do organismu proniklo. Jestliže je virová nálož v případě virové rýmy příliš velká, asi se nám ji jen za jediný den zastavit nepodaří. „Jde o to, že nemoc způsobená bakteriemi nebo viry se rozvine tehdy, když je překročen jejich kritický počet potřebný k tomu, aby jejich toxiny podstatně oslabily naši imunitu,“ vysvětluje biochemik a mikrobiolog MUDr. Oto Sova, CSc., zakladatel výzkumného ústavu biologické substance. Patogeny navíc mají své metody, jak se v našich tělech uhnízdit: přilepí se na výstelku dýchacích nebo jiných orgánů, kde následně působí zánět a poškození tkáně.

Přírodní cesta

Jestliže se skutečně jedná o běžnou rýmu, měli bychom tedy podle profesora Rona Ecclese zkusit porazit ji bez chemických léků. Není to ale možné vždy. „Medikamenty se dají například bylinkami nebo sprchou nahradit v případě, že nejde o vážnější infekci nebo klasickou chřipku. V takovém případě je na místě brát doporučené léky. Proti horečkám a bolesti například preparáty s obsahem paracetamolu, ibuprofenu a další,“ upozorňuje praktická lékařka Vlasta Plachá. Podobné příznaky jako rýma můžou mít totiž zpočátku i angína, zánět dutin, zápal plic...

V 6 hodin: čas na horký čaj

Jestliže na vás něco leze, dejte si hned, jak se vzbudíte, horký čaj. Vlezte si zpátky do postele a vypoťte se.

RADA NAVÍC: Léčitelka a naturopatka Kateřina Šimková doporučuje: čaj na vypocení je nejlepší z květů černého bezu nebo lípy srdčité, skvěle funguje i čaj z tužebníku jilmového.

V 7 hodin: čas na sprchu

Z postele se po vypocení osprchujte teplou vodou. Rozproudí krev, ohřeje klouby a horká pára uvolní hlen z dutin. Ve sprše nebuďte déle než pět (sedm) minut. Rychle se osušte a přiměřeně se oblečte. Vlasy si nenamáčejte.

RADA NAVÍC: Odbornice na ajurvédu Lucie Königová tvrdí: po sprše se namasírujte. Masáž vedle jiného posílí imunitu a stimuluje lymfatický systém. Použít můžete panenský kokosový, mandlový, sezamový, slunečnicový nebo jojobový olej.

V 8 hodin: čas na snídani

Bohatá snídaně se spoustou vitaminů je podle profesora Rona Ecclese velmi důležitá. Vhodné jsou cereálie z ovesných vloček, přidat můžete sušené nebo čerstvé ovoce jako hrozny, borůvky, jablka. K tomu ještě ořechy a jogurt. Nezapomínejte na tekutiny. Organismu pomůže šťáva z čerstvého ovoce, například z pomeranče. Kdo trpí při nástupu rýmy nechutenstvím, nemusí se k jídlu nutit. Stačí sníst například banán. Lehký půst navíc ulehčuje trávicímu systému, a organismus tak má více prostoru pro boj s nemocí.

RADA NAVÍC: Holistický lékař David Frej doporučuje ideálně vodu nebo jiný neslazený nápoj. Pijte nejdříve třicet minut po jídle. Potom pijte každou hodinu jeden až dva decilitry, nikoli větší množství jednorázově. Při nachlazení jsou tekutiny důležité. Nevhodné jsou slazené a kofeinové nápoje.

V 10 hodin: čas na další čaj

Čaj by měl být horký. Profesor Ron Eccles doporučuje tymiánový s medem. Tymián obsahuje esenciální oleje, které nejen usnadňují vykašlávání hlenů, ale také snižují hladinu stresového hormonu kortizolu a posilují narušenou imunitu.

RADA NAVÍC: Bylinkářka a léčitelka Jarmila Podhorná tvrdí, že s vykašláváním pomáhá rovněž bazalka. Ve formě tinktury, čajové směsi nebo ji můžete nasypat do koupele. Má také antibakteriální účinky.

Ve 13 hodin: čas na oběd

Vynikající volbou je horká kuřecí polévka. Ta je obecně považována za léčivý vývar, který posiluje díky obsahu živin a minerálů imunitu – v kuřecím mase je zejména zinek a další. Navíc tělo polévka zahřívá. Dutiny uvolňuje horká pára, která se z ní uvolňuje. Profesor Ron Eccles doporučuje v polévce vyvařit především pórek, celer, mrkev a cibuli. Tahle zelenina poskytuje tělu vitamin K, betakaroteny a speciální fytochemikálie s protizánětlivými účinky. Do vývaru nezapomeňte přihodit léčivé koření a bylinky: bobkové listy, hřebíček nebo tymián. Vědci tvrdí, že slepičí vývar obsahuje látky, které pravděpodobně podporují vylučování hlenu z nosu. Tento sekret je první obrannou linií organismu a pomocí něj se tělo zbavuje bacilů.

RADA NAVÍC: Léčitelka a naturopatka Kateřina Šimková doporučuje: kdo snese česnek, může si udělat rychlou česnečku. Tři stroužky česneku utřete se solí na jemnou kaši. Zalijte hrnkem horké, nikoli ale vroucí vody, přidejte půl čajové lžičky vepřového sádla a nasucho opečený chleba pokrájený na kostky. Doplnit můžete nasekanou petrželovou natí. Česnek obsahuje důležité bioaktivní látky a je považován za silné přírodní antivirotikum a antibiotikum.

Další tipy, jak se rýmy zbavit během 24 hodin, najdete v aktuálním čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích nebo si můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

Blesk zdraví
Autor: abl

Autor: sia
Video se připravuje ...