Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

MUDr. Kateřina Cajthamlová o hladovění: Lidé, kteří nejedí, pocítí důsledky změněného stavu vědomí

...
24. října 2020 | 06:00

Znenadání se v kanceláři ozve zvláštní zvuk a vy zjistíte, že vychází z vašeho žaludku. Co se vlastně děje ve vašem těle, když udeří hlad? Zeptali jsme se MUDr. Kateřiny Cajthamlové, internistky a systemické psychoterapeutky. 

Každý z nás potřebuje k životu jídlo. Jakmile jej tělo nedostane a začne hladovět, objevují se různé tělesné procesy. Podíváme se na ně zblízka!

1. Inženýr hormon

Prakticky řečeno, za to, že máme hlad, mohou hormony. Vlastně hormon, který se nachází v trávicím traktu a jmenuje se ghrelin. Je to právě on, který do našeho mozku vysílá informaci, že máme hlad, zvyšuje náš apetit a může tedy přispívat k přibírání na váze. Nejvyšší hladiny dosahuje zpravidla mezi jídly a jeho koncentrace klesá po jídle. Pokud si dáte pokrm bohatý na proteiny nebo vlákninu, uděláte dobře. Pozor ovšem na koncentrované formy fruktózy, jako je agávový sirup nebo vysokofruktózový kukuřičný sirup.

MUDr. Cajthamlová: Ghrelin se vylučuje i tehdy, pokud na noc konzumujeme tučné, a má také vztah k hormonu leptinu, který produkuje tuková tkáň. Leptin během spánku informuje, kolik je v těle tuku a zda je možné ho zmetabolizovat. V případě, že se vyloučí hodně ghrelinu, signál leptinu se vypíná. Pokud tedy celý den hladovíme a na noc si dáme tučné pochutiny nebo tučnou večeři, tukovou tkáň si udržíme a po milimetrech se ještě tukem obalíme. Často konzumovaná fruktóza vede k necitlivosti tkání na inzulin a zvyšuje riziko cukrovky a obezity.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Petra Lamschová
Video se připravuje ...