Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na nový koronavirus si zvykneme, říká lékař Pavel Kolář

10. září 2020 | 06:00

Profesor Pavel Kolář, světově uznávaný fyzioterapeut, se mimo jiné vyjádřil i k aktuální situaci a vývoji koronaviru. Je potřeba smířit se s tím, že tento virus tady s námi prostě zůstane, a nespoléhat pouze na účinek budoucí vakcíny, jejíž vývoj je zdlouhavý. Co tedy můžeme dělat a na co je důležité se zaměřit? Proč je tolik důležitá vlastní obranyschopnost?

Naše obranyschopnost stále klesá. Co není s naším životním stylem v pořádku?

Situace kolem nového koronaviru prověřila schopnost každého z nás i naší společnosti jako celku zvládat zátěž. Odhalila naši stále se zvyšující křehkost, a tím i zranitelnost. My si v našich životech postupně stále více zvykáme na větší a větší pohodlí, ztrácíme pokoru vůči možným rizikům a nebezpečím a hlavně se ve svém chování a uvažování vzdalujeme své biologické přirozenosti.

Co to konkrétně znamená?

Ve zdravotních nebezpečích i v léčbě svých onemocnění až příliš spoléháme na sílu zdravotního systému a všemocnost moderní lékařské vědy. Vzdalujeme se pravdě, že i na banální nemoci se umírá a že medicína je v řadě oblastí mnohem slabší, než jsou možnosti a vlastní síla našeho organismu. Kvůli „jistotám“, které nám dnešní západní svět nabízí, žijeme v iluzorní představě, že máme život ve svých rukou, že si život sami řídíme. Zapomínáme, že je potřeba počítat s tím, že se často najde někdo nebo něco, co nám přehodí výhybku na jinou kolej.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...