Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Lidé, kteří jsou stále v depresi a bojí se, budou k infekcím náchylnější, říká profesor Pavel Pafko

Profesor Pavel Pafko
8. října 2020 | 06:00

Profesor Pavel Pafko (80) zastává názor, že ke štěstí toho moc nepotřebujeme. Stačí se radovat z maličkostí. Jezdí na kole, na kajaku i na skútru a je ve skvělé fyzické kondici. Také nemá rád lidi, kteří hledí na svět pesimisticky. V létě se stal jednou z tváří kampaně Českého olympijského výboru Silnější pro život. Ta vyzývá každého z nás, abychom ozdravěním životního stylu zvýšili svou odolnost vůči stresu i nemocem.

Je naše společnost odolná?

Nemyslím si, že jsme na tom hůř než Poláci nebo Němci. Ale určitě potřebujeme svou imunitu posilovat správnou životosprávou. A důležitý je i psychický stav. Lidé, kteří jsou stále v depresi a bojí se, budou k infekcím náchylnější. Je známá věc, že stres imunitu zhoršuje. Proto by média ani lidé mezi sebou neměli šířit paniku. Viděl jsem během jarní koronavirové epidemie v jednom z deníků článek s titulkem „Smrt si bere staré“ a přemýšlel jsem, co se asi děje v duši seniora v nějakém domově důchodců, když si tohle přečte. Nejspíš si říká: měl bych zalézt pod postel, protože jde smrt. Takové strašení je velmi špatné.

Jak jste se vy naučil zvládat stres, třeba dlouhé hodiny stání při operacích?

To není zase takový stres. Vezměte si třeba prodavačky, které stojí celý den na nohou… Ale ano, chirurg musí být trénovaný na stres, i když ten není jen negativní, ale i pozitivní, takzvaný eustres. Kdyby se třeba sportovcům na startu závodu změřily stresové hormony, budou mít vysoké hladiny, což v tomto případě nevadí, protože stres je dotlačí do potřebného výkonu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...