Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipka čeká za rohem! Kdy a proč se nechat naočkovat?

...
16. září 2020 | 06:00

Chřipková epidemie se prý potká s novou vlnou koronavirové nákazy. Dá se nějak se na blížící se hrozbu vážných infekcí připravit? Spolu s odborníky jsme pro vás připravili odpovědi na nejčastější otázky, které si teď v nadcházejícím podzimním období všichni klademe.

Lékaři se vzácně shodují na dvou věcech. Zaprvé je důležité udělat maximum pro to, aby člověk chřipku nedostal. V tom do velké míry pomůže podzimní očkování. Zadruhé: jelikož proti covid-19 dosud vakcína neexistuje, měl by každý sám aktivně posilovat imunitní systém. "Já osobně kladu důraz na dobrou kondici svých klientů. Je potřeba cvičit, otužovat se, jíst dostatek ovoce a zeleniny. Pak budou naše těla odolnější proti respiračním nákazám včetně nového koronaviru," říká Michal Holásek, praktický lékař z Vyškova.

Kdy se nechat očkovat proti chřipce?

Ideální doba na očkování proti chřipce je zhruba od poloviny října přibližně do Vánoc, aby si tělo stihlo včas vytvořit protilátky, ještě než epidemie vypukne. Chřipkové viry začínají v populaci více cirkulovat na přelomu kalendářního roku, epidemie obvykle propuká v průběhu ledna a vrcholí nejčastěji v půli února.

Kdo, kdy a proč se má nechat naočkovat?

Očkování proti chřipce je vhodné pro kohokoli, očkovat se mohou už půlroční děti. "Očkování proti chřipce není povinné, ale důrazně bych ho doporučil zejména těm lidem, kterým hrozí těžký průběh nemoci a následné komplikace, tedy seniorům starším 65 let a chronicky nemocným. Očkovat by se měli ale také všichni, kteří jsou v úzkém kontaktu s těmito rizikovými skupinami, tedy jejich rodinní příslušníci a rovněž zdravotnický personál. Rizikoví pacienti mají očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, všem ostatním na něj přispívají zdravotní pojišťovny nebo jejich zaměstnavatelé," vysvětluje doktor Holásek.

Bude letos dost vakcín proti chřipce?

Pokud bude zájem o očkování proti chřipce v letošním roce podobný jako v minulých letech, bude vakcín dostatek. "Dojde-li k velkému nárůstu poptávky, kterého jsme svědky v ostatních zemích Evropské unie, mohou nás čekat komplikace," říká Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. "Objem očkovacích dávek lze totiž navýšit jen omezeně. Nové chřipkové vakcíny jsou totiž od chvíle, kdy se zadají do výroby, hotové za šest až sedm měsíců. Tak dlouho trvá jejich zrání. Jde totiž o komplikovaný proces, který nelze urychlit."

Mají senioři v chřipkové sezoně nosit roušku či respirátor? Budou lékaři zjišťovat, zda má pacient chřipku, nebo koronavirus? To se dozvíte v zářijovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6511541:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...