Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zvoní vám v uších? Léčbu rozhodně neodkládejte

...
17. srpna 2020 | 06:00

Přestože se mezi laiky tinnitus označuje jako zvonění v uších, pacienti slyší daleko širší škálu zvuků. Od hučení a pískání, až po šelest a praskání. V Česku je touto nepříjemností postiženo více než milion lidí. Přibližně procento z nich pak trpí velmi závažnou formou onemocnění. Nejsou schopni plnohodnotně žít. 

"Přechodně zažil nějakou formu zvonění v uších přibližně každý třetí dospělý Čech,“ říká neurolog Martin Jan Stránský. U některých lidí se bohužel problém vyvíjí do chronického stadia, kdy je pak farmakologická léčba daleko obtížnější.

Viníkem může být stres

„Zatím přesně nevíme, co tinnitus způsobuje, ale jednou ze zásadních příčin budou zřejmě narůstající stres a hluk, ve kterých žijeme,“ říká otorhinolaryngolog Tomáš Dvořák. Podle něj jde o problém, který sám o sobě není nemocí, ale průvodním jevem jiných chorob – ušních, srdečně-cévních nebo neurologických. Negativní roli při vzniku tinnitu hraje pravděpodobně i to, že uši a sluch obecně nemají šanci odpočívat – jde o orgán, který zatěžujeme čtyřiadvacet hodin denně, zatímco jiné během spánku nepracují.

Důležitá diagnostika

Vzhledem k tomu, že za tinnitem se může skrývat celá řada jiných chorob, je velmi důležitá správná diagnostika. Příčinou totiž může být i nádor ve středním uchu nebo v oblasti sluchového nervu. „I když tyto nádory nebývají zhoubné, musíme je léčit,“ vysvětluje doktor Dvořák. Zvonění v uších může za určitých okolností signalizovat také začínající ztrátu sluchu, kterou by si pacient nemusel jinak uvědomit. Někdy problémy způsobují zúžené cévky, které zásobují střední ucho krví. To se dá řešit pomocí léků. Nepříjemný šelest můžou mít podle lékaře na svědomí také křeče drobných svalů, které se upínají na kladívko a třmínek. To jsou drobné kůstky ve středním uchu, které převádějí zvuk z bubínku do vnitřního ucha.

Pozor na léky

„Tinnitus může trápit také pacienty s roztroušenou sklerózou, někdy je následkem užívání antibiotik, antidepresiv, léků proti alergiím a dalších medikamentů,“ vysvětluje celostní lékař David Frej. Okamžitě je třeba zajít na vyšetření na ORL.

Léčba co nejdřív

Zbavit se tinnitu není vůbec jednoduché. „Důležité je přijít opravdu co nejdřív. Jestli necháte problém být, většinou přejde z akutní do chronické fáze a léčba se velmi zkomplikuje,“ říká doktor Dvořák. Podle něj existují vedle klasických medicínských postupů i některé alternativní metody a je dobré obě možnosti vzájemně kombinovat. Osvědčily se například masáže hlavy, jóga, meditace. „Užitečné je také podávání ginkgo biloby v tabletách (jako potravinový doplněk). Ginkgo může pomoct po měsíci až šesti týdnech užívání,“ vysvětluje lékař. Odborníci doporučují i fyzioterapii, protože za tinnitus někdy může problém v oblasti krční páteře. „Tato příčina nemoci je léčitelná poměrně dobře. Vhodné můžou být Jacobsonova metoda progresivní muskulární relaxace, Feldenkraisova léčebná tělesná terapie, biofeedback, respirační cviky a další,“ vyjmenovává možnosti fyzioterapeut Petr Lhoták.

Jak probíhá klasická terapie při léčbě tinnitu a jak si můžete pomoct sami, najdete v srpnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6460214:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...