Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Toužíte po miminku? Víme, jak podpořit mužskou plodnost

...
20. srpna 2020 | 06:00

Snažíte se o miminko? Není pak na škodu podpořit plodnost svého partnera! Nehledejte v tom však žádnou vědu, postačí vám změnit jen pár maličkostí. Připravily jsme pro vás několik tipů, jak jít početí trochu naproti.

 

Upravte jídelníček

Jídelníček není třeba měnit nijak radikálně. Postačí dodržovat obvyklá doporučení, jako jsou například dostatečná konzumace zeleniny, případně i ovoce, omezení příliš tučných jídel nebo geneticky modifikovaných potravin. Pohlavní buňky jsou totiž velmi vnímavé vůči toxickým látkám a pravidelný příjem těchto látek se může negativně podepsat na kvalitě spermií. Vhodný jídelníček by měl současně být bohatý na vlákninu i na stopové prvky.

Pozor na přehřívání

Muži často s oblibou navštěvují saunu, vířivku nebo páru – to vše, stejně jako horká koupel doma, může dočasně nepříznivě ovlivnit počet spermií. Podobně je to i u mužů se sedavým zaměstnáním nebo při nošení velmi těsného oblečení. Negativní vliv na tvorbu spermií mají také horké letní dny. Tyto zdroje tepla vyvolávají přehřívání spermií a následně jejich menší produkci i redukci počtu těch, které jsou schopné oplodnění. 

Doplňte vitaminy

S úpravou jídelníčku souvisí také strava bohatá na antioxidanty, které jsou pro vývoj zdravých spermií velmi DŮLEŽITÉ. „V dnešní době nemá většina mužů čas sledovat složení svého jídelníčku, a je tedy snazší sáhnout po doplňcích stravy. Ty by měly optimálně obsahovat dostatek antioxidantů i látky inositolu, který zlepšuje kvalitu jak vajíček, tak spermií,“ říká MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7. Při hledání vhodného produktu se zaměřte na párovou kúru, budete tak mít jistotu, že máte oba dostatek zdraví prospěšných látek.

Další tipy najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...