Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nedostala jste menstruaci? Příčinou nemusí být pouze těhotenství

...
2. dubna 2020 | 06:00

Pokud nedostaneme menstruaci, hned nás napadne, jestli nejsme těhotné. Přitom těhotenství nemusí být jedinou příčinou, proč vaše menstruace vynechala. Jaký další problém se za tím může skrývat?

 

 

Když se menstruace objeví nečekaně, může to být velmi nepříjemné. Ale když se v očekávaný termín nedostaví, může to být ještě horší. Zvlášť když jindy přichází s železnou pravidelností. „Abyste o zpoždění ale věděla, je třeba svůj menstruační cyklus nějakou dobu sledovat a zjistit, jak funguje. Můžete použít svůj diář, kalendář v telefonu, nebo dokonce speciální aplikaci do chytrých telefonů,“ vysvětluje gynekoložka Shannon Schellhammer.

Tělo každé ženy je jiné a pracuje svou vlastní rychlostí. Navzdory všeobecnému přesvědčení, že menstruační cyklus trvá 28 dní, studie z roku 2019, v níž vědci zkoumali více než 600 000 žen, zjistila, že pouhých 13 procent žen má cyklus dlouhý 28 dní. Průměrná délka je ve skutečnosti 29,3 dne. Mezinárodní federace gynekologů a porodníků uvádí, že délka normálního cyklu se může pohybovat od 24 do 38 dnů.

Stres

Ať už jde o něco skvělého, jako je plánování svatby, nová práce nebo stěhování, či o něco nepříjemného, například o ztrátu zaměstnání, špatný vztah nebo depresi, může to vyvolat stres. A ten negativně ovlivňuje menstruační cyklus, protože narušuje běžné chemické reakce, které v těle probíhají. „Zejména vysoké hladiny kortizolu či adrenalinu mohou způsobit zpoždění menstruace. Zpožděná menstruace má zafungovat jako jakési varování, kterým tělo ženě připomene, aby se o sebe lépe starala,“ vysvětluje Hector O. Chapa, asistent porodnictví a gynekologie. Pokud je příčinou zpožděné či vynechané menstruace stres, měl by se cyklus po jeho odeznění sám upravit.

Nadměrná fyzická zátěž

Cvičení je super, pomáhá po psychické i fyzické stránce, ale pokud je ho příliš mnoho a chybí dostatečná výživa, může si tělo vybrat svou daň. Právě například v podobě vynechané menstruace. Vysoká fyzická zátěž zkrátka potřebuje podpořit kvalitní stravou v dostatečné míře.

Ztrátu menstruace může zavinit i přehnané hubnutí. Váží-li žena příliš málo, tělo samo menstruaci zastaví, aby šetřilo důležitými živinami. Váhová hranice, kdy ke ztrátě menstruace může dojít, je pro každou ženu jiná. Vědci ale odhadují, že je to někde kolem 10 % pod spodní hranicí ideální hmotnosti k výšce.

Další příčiny najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Lucie Kořistová
Video se připravuje ...