Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 největších mýtů o zubech. Co nezanedbávat a jak si je čistit?

  • 23. srpna 2020 | 06:00

    Věříte teoriím o tom, že mléčné zuby není nutné čistit, nebo o tom, že čím dražší zubní pastu používáte, tím zdravější budete mít chrup? Svádíte zkažené zuby na genetiku a tvrdíte, že kaz bolí? Zeptali jsme se odborníků a společně s nimi jsme se podívali těmto a dalším častým mýtům na zoubek. Nechte si poradit, jak správně čistit zuby a čemu věnovat největší pozornost.

    Dbejte o ústní hygienu – nejen o tu svou, ale i svých dětí! Zabráníte tím mnoha problémům.

  • Mýtus č. 1: Mléčné zuby se nemusí čistit

    Autor: istock

    Myslíte si, že zkažený mléčný chrup nevadí, protože mléčné zuby máme jen dočasně? Proč tedy zbytečně ztrácet čas jejich čištěním a utrácet za kartáčky a zubní pasty? „I když se názory odborníků na to, kdy začít s čištěním zubů u malých dětí, různí, rozhodně neplatí, že si mléčné zuby nezaslouží péči. Dočasné zuby ovlivňují vývoj čelistí, postavení stálých zubů, a dokonce i správnou výslovnost. Zanedbané mléčné zuby mohou způsobit řadu problémů, ať už jsou to záněty, křivé zuby či vady řeči,“ varuje MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT.

    Začněte s pravidelným čištěním zubů už u batolete, když se objeví první zoubek. Při výběru zubní pasty pro děti dejte přednost těm s přírodními ingrediencemi, s nižším obsahem fluoridu. „Pokud se z nějakého důvodu musíte vyhnout fluoridům, vyberte pastu, která obsahuje například speciální enzymy nebo hydroxyapatit. To je látka, která je přirozeným základním stavebním kamenem zubní skloviny,“ vysvětluje lékař.

    Zajímavost: Věděli jste, že vedle dětských kartáčků je na trhu i měkký silikonový zubní prsťáček? Tento kartáček je určen nejen pro čištění právě se prořezávajících prvních zoubků, ale používá se zároveň i k masáži dásní při prořezávání.

  • Mýtus č. 2: Za zkažené zuby může genetika

    Autor: drmayer.cz

    Není nic snadnějšího než se vymluvit na dědičnost, jenže to v případě zubů neplatí. Záleží především na správné zubní hygieně. „Genetika nemá se zubními kazy ani se zánětem dásní vůbec nic společného. Dědičné jsou například velikost a tvar zubů, tvar čelisti nebo tloušťka a odolnost skloviny,“ vysvětluje MDDr. Tomáš Machač.

    Zajímavost: Věděli jste, že děti přibližně do 10 až 12 let nejsou samy schopné vyčistit si pečlivě zuby? Nemají ještě tak zkoordinovanou jemnou motoriku, takže pokud na čištění zubů nedohlížíte, můžete snadno podlehnout dojmu, že se jim kazí zuby kvůli špatné genetice. Skutečnou příčinou jsou přitom nekvalitní ústní hygiena a technika čištění zubním kartáčkem.

  • Mýtus č. 3: Čím dražší pasta, tím lépe funguje

    Autor: iStock

    Volba zubní pasty je důležitá, ale jak už bylo zmíněno výše, klíčem ke zdravé ústní dutině je zejména způsob, jakým si zuby čistíte. Způsob, jak dosáhnout vynikajícího zdraví ústní dutiny, se liší u každého člověka a platí to i o výběru zubní pasty. „Jak si zuby správně čistit a jaký zvolit zubní a mezizubní kartáček, to vám nejlépe poradí dentální hygienistka nebo zubní lékař. V případě zubní pasty nevybírejte podle ceny, ale zaměřte se na složení. Dejte přednost přírodním zubním pastám bez obsahu syntetických pěnidel SLS, chlorhexidinu, triklosanu, umělých sladidel a bez konzervantů. V případě bělicí zubní pasty si pořiďte takovou, která neobsahuje agresivní bělicí a abrazivní složky,“ doporučuje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa a dodává, že jedno pořádné čištění denně s kvalitní zubní pastou a vhodně zvoleným zubním kartáčkem je mnohem lepší než tři polovičatá čištění.

    Zajímavost: Věděli jste, že pokud nepoužíváte mezizubní kartáček, čistíte si vlastně jen 75 procent zubu? 9 z 10 kazů totiž začíná právě v mezizubním prostoru.

  • Mýtus č. 4: Sladkosti kazí zuby

    Autor: istock.com

    Podobně jako se vymlouváme na genetiku, svádíme zubní kazy na sladkosti. Přemíra sladkostí není prospěšná, je to spíš zlozvyk než jídlo a sladkosti nesou s sebou určitá zdravotní rizika. Sladkosti však samy o sobě kaz v zubu nezpůsobují, respektive klíčová je frekvence jídla, tedy i množství zkonzumovaných sladkostí během dne. „Když klesne pH v ústech pod 5,5, trvá přibližně hodinu, než se pH opět přirozeně vyrovná a nedochází k demineralizaci skloviny,“ vysvětluje vliv jídla na zuby stomatolog MDDr. Tomáš Machač a dodává, že na vině je opět nedostatečná ústní hygiena spolu se špatnou technikou čištění. Zubní kaz způsobují bakterie, které se živí cukrem a produkují kyselinu, která rozpouští zubní sklovinu. Mějme na paměti, že čistý zub se nekazí.

    Zajímavost: Věděli jste, že mnohem horší než sladkosti jsou sladké nápoje, které totiž většinou obsahují i kyselinu? Důležitou roli hraje totiž také to, jaká je frekvence příjmu cukrů. Sladkost sníme obvykle v omezeném množství, kdežto sladké nápoje jsme schopni popíjet klidně celý den. Obzvláště u dětí tento problém podporují šikovné moderní uzávěry. Bohužel právě ty jsou zárukou toho, že dítě bude popíjet sladké pití s vysokým obsahem cukru a kyselin celý den, a zuby tak budou v přímém ohrožení.

  • Mýtus č. 5: Zubní kaz bolí

    Autor: Shutterstock.com

    Řídíte se heslem, že dokud vás nic nebolí, nepotřebujete jít k lékaři? Nenechte se mýlit a naplánujte se preventivní prohlídku nejen u svého zubaře. „Zubní kaz začíná bolet až ve chvíli, kdy se dostane k zubnímu nervu. Jenže v takovém případě už je kaz velmi hluboko, může porušit strukturu celého zubu, a dokonce zapříčinit i jeho prasknutí. Mezi další komplikace patří bolestivé záněty zubní dřeně a kořenových kanálků, mohou se začít kazit i další zuby a v neposlední řadě hrozí, že se infekce z dutiny ústní dostane krví do jiných částí těla, a to je již skutečně vysoké riziko například pro kardiaky nebo pro plod těhotných maminek. Dlouhodobě zanedbaný chrup může dokonce způsobit celkové infekce organismu,“ upozorňuje na následky pozdě odhaleného kazu MDDr. Tomáš Machač.

    Zajímavost: Věděli jste, že zvýšená citlivost zubů vůči změnám teploty jídla a pití, případně vůči sladkému a kyselému, nemusí být příznakem počínajícího kazu? Tyto problémy jsou často způsobeny odhalenými a citlivými krčky nebo netěsnícími výplněmi.

  • Mýtus č. 6: Ústní voda odstraňuje zubní plak

    Autor: iStock.cz

    Ačkoliv někteří výrobci tvrdí, že vykloktání ústní vodou odstraní zubní plak, není to pravda. Zubní plak lze odstranit jedině pravidelným mechanickým čištěním zubním a mezizubním kartáčkem. „Ústní voda může bránit usazování plaku a narušovat jeho strukturu, ale starý plak, neboli zubní kámen, neodstraní. Ten odstraní jen zubní lékař nebo dentální hygienistka. Nicméně na trhu jsou v současné době skvělé přírodní ústní vody bez fluoridu a s řadou blahodárných složek, které umějí například i jemně bělit,“ říká specialistka na péči o zuby Zuzana Heiník Bělová.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...