Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jídlo není věda! Máme pro vás 7 jednoduchých tipů, které vám změní život

...
23. srpna 2020 | 06:00

I když si častokrát myslíme pravý opak, je to tak. Co, kdy a kolik toho jíst? Odpovědět na tyto otázky je překvapivě snadné a člověk kvůli tomu nemusí být bioinženýr. Stačí se řídit zdravým rozumem!

Věda stále hledá nějakou superpotravinu, která by dokázala dodat lidskému tělu vše, co potřebuje. Zní to tak krásně. Kdyby se objevil takový zázrak, už bychom se nemuseli trápit s jídelníčkem. Aktuální trendy sice nabízejí mnoho možností, ale pořád platí, že plnohodnotnou stravu nic nenahradí. Bohužel jsme se ve snaze si stravování co nejvíc zjednodušit dostali do situace, kdy je informací najednou tolik, že je těžší a těžší se v nich vyznat. Místo toho vzniká dojem, že nejste-li odborník, nemůžete jíst správně.

Nepřemýšlejte proto o jídle jako o abstraktních látkách a zaměřte se na kvalitní potraviny. Kupodivu není třeba se omezovat (alespoň ne úplně)! „V dnešní době je těžké vyznat se v tom, co je správně a co špatně. Řiďte se selským rozumem. Jezte všechno, ale sledujte množství. Moje praxe je už dvacet let postavená na tom, že bychom měli jíst vše, abychom měli vyváženou stravu po stránce sacharidů, bílkovin i tuků. Z čehož vyplývá, že žádná potravina není na pranýři, jen byste se měli naučit, jaké je to správné množství. A s tím mohou pomoct aplikace na zapisování stravy. Protože co je špatného na slanině nebo na tortille? Nic, jen musíte vědět, jestli si máte dát dvacet, nebo čtyřicet gramů. To je vše,“ potvrzuje výživová poradkyně Lada Nosková z MyDiet.cz.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Alena Hanáková
Video se připravuje ...