Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Určitě si nemyslím, že koronavirus skončil, říká infektoložka Hana Roháčová

Doktorka Hana Roháčová
11. srpna 2020 | 06:00

Nový koronavirus v Česku změnil život. Jak to dokázal? Může do podzimu úplně zmizet z našeho života? Hana Roháčová, uznávaná odbornice na infekce, si to nemyslí. Co bude s touhle malou, nevypočitatelnou potvůrkou dál?

Infektoložka Hana Roháčová vede v Nemocnici Na Bulovce Kliniku infekčních, parazitárních a tropických nemocí. Nebezpečné nakažlivé choroby od tuberkulózy po ebolu pro ni nejsou ničím neobvyklým. Přesto i ji SARS-CoV-2 zaskočil. Ne snad kvůli nebezpečnosti nebo smrtnosti, ale razancí nástupu, kterou lékařka přirovnává k výbuchu. 

Proč je tento virus jiný než ostatní? Co ho tak odlišuje?

On není úplně jiný. Jen využil toho, že lidé proti němu nemají žádné protilátky. Ono to totiž funguje tak, že ve své imunologické paměti máme všichni spoustu protilátek proti různým druhům virů a bakterií. Pokud se ale organismus setká s novým biologickým agens (původcem, činitelem – pozn. red.), v tomto případě s virem, protilátky prostě nemá a populace není takzvaně promořená. Je to pro ni jakési neznámé novum, stejně jako se to může stát u nového typu chřipky. A než si protilátky vytvoříme, virus se může nekontrolovatelně šířit a může u spousty nemocných působit lehké i těžké průběhy. Průběh nemoci souvisí s různými faktory – s imunologickou výbavou jedince, stavem výživy a jinými chorobami.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...