Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nesprávná péče o chrup může vážně ohrozit vaše zdraví, potvrzuje dentální hygienistka a radí, jak si konečně dobře vyčistit zuby!

2. srpna 2020 | 06:00

Dentální hygiena je jedním ze základních pilířů zdravého chrupu, přesto ji stále mnoho lidí vnímá jako zcela zbytečnou a bere ji jako nadstandardní „zubní kosmetiku“. Co nám ale hrozí, pokud si pravidelnou dentální hygienu nedopřejeme a nepečujeme o ústní dutinu? A jak to zvládnout i v pohodlí domova? Na to a mnohem více jsme se zeptali dentální hygienistky Bc. Žanety Součkové. 

Dentální hygienu můžeme dnes už považovat za základ v péči o naše zuby. Najdou se ale i dnes lidé, kteří ji považují za naprosto zbytečnou. Proč si myslíte, že tomu tak je?
Dentální hygiena je již větší samozřejmostí než například před 10 nebo 15 lety, a každým rokem jí přichází na chuť více a více lidí, jak postupně objevují její benefity  a jak rostou nároky společnosti na celkové zdraví a vzhled člověka. Ovšem velmi záleží také na tom, o jakém regionu se bavíme, určitě je jiná situace v Praze nebo velkých městech a jiná v odlehlejších částech naší země, nebo pokud budeme porovnávat například Českou republiku a Švédsko.

Co je tedy pro dentální hygienu stěžejní?
Důležité je, aby lidé pochopili, že je to především léčebný zákrok a dojde při něm na očištění zubů od zubního kamene, pigmentu a zubního povlaku. Primárně tedy řešíme, aby zuby a dásně byly zdravé a v ústech nám zůstaly do konce života. V druhém plánu má dentální hygiena samozřejmě i kosmetický efekt.

Často se jistě setkáváte s námitkami, že dentální hygiena dříve nebyla a lidé bez ní také přežili…
Otázka je, jak přežili. Výsledkem tohoto dosavadního přístupu je to, že většina lidí nad 40 až 50 let má problémy se zuby či dásněmi, kdy věří, že je to zkrátka věkem a je normální o zuby přicházet a dopracovat se až k zubům do skleničky, protože tak to přece měli vždy plus minus všichni, které si pamatují. Ale tak to opravdu není. Kdyby lidé dostali alespoň nějaké informace dříve, mohli si ušetřit spoustu trápení i peněz. Trendem let minulých byla záchrana nebo náhrada zubu, takže se řešily následky, nikoli příčiny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...