Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Proti hmyzu bez chemie: Jak se zbavit otravných včel a komárů?

...
25. června 2022 | 06:00

Nálety komárů a dalšího bodavého hmyzu prostě k letní přírodě patří. Jak se jim bránit, pokud nefandíme chemickým repelentům? Umělé spreje a odpuzovače často doprovází nepříjemný nepřirozený odér a citlivým lidem mohou podráždit pokožku. Existují ale i šetrnější metody, jak se nevítaných návštěvníků zbavit.

„Odpuzovače do zásuvky mohou nahradit půvabnější pomocníci v květináčích či na záhoncích. Komáry totiž odpuzují některé okrasné rostliny jako afrikány, rozmarýn nebo levandule,“ říká známá česká bylinkářka Jarmila Podhorná a dodává: „Také je možné potírat kůži podrcenými listy libečku nebo pelyňku."

Jak vyrobit repelent z citronely?

Některé sladké vůně mohou hmyz lákat, stejně jako je tomu u rostlin. Jiné přírodní éterické oleje jsou naopak spojenci v boji s nežádoucím hmyzem. Ochrana před žravými škůdci, hmyzem, plísněmi, viry a bakteriemi je totiž jednou ze základních funkcí, které má silice v rostlině.

Toho využívá obor aromaterapie, kterému se věnuje Adéla Zrubecká ze společnosti Nobilis Tilia: „Abyste odradili různé létající a lezoucí kamarády z přírody, využijte éterického oleje citronely. 20–30 kapek nařeďte v 50 ml vody ve spreji, silně protřepejte a ihned nastříkejte na oblečení. Před každým novým postřikem směs znovu protřepejte.“

Co dát do aromalampy?

Citronelu můžete použít i na noc do difuzéru či aromalampy. Komáry odpuzují také máta, lemongras, levandule nebo tea tree. Lampička s olejíčkem navíc navodí příjemnou atmosféru při večerním posezení.

Další tipy na bylinné repelenty

Čistý levandulový olej můžete použít jako repelent po kapkách na spodní část nohavic u kalhot, na boty, případně na tričko před výletem do lesa, abyste od návštěvy odradili klíšťata a mravence. Další variantou přírodního repelentu je kůži potírat podrcenými listy bylin libečku nebo pelyňku.

TIP NA VIDEO: Jak si vyrobit levandulový repelent?

Video se připravuje ...
Jak si vyrobit levandulový repelent • VIDEO: Videohub

Jak na vosí vetřelce?

Soumrak patří komárům, přes den kralují vosy, které lákají především naše pikniky a grilování pod širým nebem. Z přírodních vosích odpuzovačů pomáhají ty s ostřejší vůní, jako jsou česnek nebo výtažek z chilli papriček. Využít můžete také hřebíčku, fenyklu a tymiánu. Ty naložíte na tři týdny do olivového oleje a skladujete na tmavém místě. Výsledným olejem potírejte kůži. 

Autor: lac
Video se připravuje ...