Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koronavirus víc ohrožuje obézní jedince, varuje lékař Martin Matoulek

...
4. srpna 2020 | 06:00

Češi patří mezi nejtlustší národy světa. Obézních je nás 60 procent. Koronavirus problém zvýraznil a rozsvítil pomyslnou červenou kontrolku. Proč? „Obezita výrazně zvyšuje riziko komplikací,“ upozorňuje přední český obezitolog Martin Matoulek.

Podle dostupných celosvětových statistik je hned po věku právě obezita, zvláště vyšších stupňů, nejčastějším přitěžujícím faktorem pro těžký průběh koronavirové infekce. „V případě morbidní obezity se dokonce uvádí až dvakrát vyšší riziko úmrtí. Reálná hrozba se tak týká více než poloviny Čechů,“ říká jeden z našich nejlepších odborníků na těžkou nadváhu.

Proč koronavirus víc ohrožuje obézní jedince?

Obezita je riziko komplikací u všech infekčních chorob, covid-19 nevyjímaje. V tukové tkáni obézních lidí totiž probíhá chronický zánět, který mimo jiné zhoršuje i inzulinovou rezistenci – to je stav, kdy naše tělo neumí a nemůže dobře využít svůj vlastní inzulin. Zatížené jsou i plíce, které musí zásobovat kyslíkem mohutnější tělo. Při obezitě proto často nestačí síla dýchacích svalů. V souvislosti s upoutáním obézního nemocného na lůžko se zvyšuje i riziko vzniku trombózy, respektive plicní embolie. To vše dohromady hraje při nákaze covid-19 negativní roli.

Můžou vadit i nezdravé jídlo a nedostatek pohybu?

Ano, jídelníček obézních lidí obsahuje především méně potravin s vysokým obsahem vlákniny. Pokud jde o pohyb, pravidelná fyzická aktivita prokazatelně zlepšuje imunitu. Na druhou stranu přílišné fyzické vyčerpání může naopak organismus na několik hodin významně oslabit. I při sportu platí: všeho s mírou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Silvie Risová
Video se připravuje ...