Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chystáte se autem na dovolenou? Udržujte se v duševní a fyzické pohodě i na cestách

  • 16. srpna 2020 | 06:00

    Chystáte se na dovolenou k moři a plánujete jet autem, autobusem či vlakem? Zpříjemněte si zdlouhavé cestování jednoduchými relaxačními cviky, díky kterým se hodíte do duševního klidu a protáhnete po nekonečném sezení unavené tělo. Nezapomínejte ale ani na ústní hygienu, která vám dodá pocit svěžesti a zamezí tvorbě kazů i během náročného cestování.

    Protáhněte se v autě, když zrovna neřídíte, nebo mimo něj. Pomohou vám k tomu cviky z jógy!

  • Zacvičte si za volantem

    Autor: istock.com

    K uvolnění při dlouhé jízdě v autě slouží jednoduché cviky, které zvládnete bez toho, abyste museli opustit kabinu vozu nebo třeba kupé ve vlaku. Jste-li řidič, rozhodně neprovádějte žádný z cviků během jízdy! Využijte například chvilku v dopravní zácpě.

    Na zbavení se stresu i na obnovení energie jsou ideální dechové techniky. „Posaďte se rovně, zpevněte záda a protáhněte se za hlavou. Zhluboka se nadechněte do břicha, na chvíli zadržte dech a poté pomalu vydechněte. Snažte se vydechovat pomaleji, než se nadechujete, opakujte několikrát po sobě, uklidníte tak své tělo a rozpustíte napětí,“ radí na začátek zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová. V dalším kroku zkuste pro změnu páteří trochu rotovat. „Seďte rovně. S nádechem se nakloňte doleva, opřete se pravou rukou o středový tunel a protáhněte se ještě víc. To stejné proveďte na druhou stranu, tentokrát se však levou rukou zapřete o panel dveří,“ říká Vojtěchová. Ztuhlým ramenům ulevíte protažením tak, že položíte prsty pravé ruky na pravé rameno a prsty levé ruky na levé rameno. Lokty necháte směřovat do stran. Držíte ruce na ramenou a otáčíte lokty k sobě a zase co nejdál od sebe.

  • Vyskočte z auta a protáhněte se

    Autor: istock.com

    Při dlouhé jízdě v autě je vhodné udělat si přestávku, kterou můžete využít mimo jiné k procvičení těla. „K protažení těla a jako kompenzaci k dlouhodobému sezení, zejména pokud vás bolí po cestách bedra, doporučuji nízký výpad. Pozici můžete dělat jak na zemi, tak můžete zapřít nohu o sedačku auta nebo třeba lavičku na odpočívadle. Rozkročte se, otočte trup k pravé noze, levá zadní noha jde na špičku. Krčte přední koleno, dokud se ruce nedotknou země, koleno není před kotníkem, zadní noha zůstává propnutá. Pouštějte boky dolů, kam vám vaše možnosti dovolí zajít. Záda se pokuste srovnat a vytáhnout za hlavou. Je dobré v pozici vydržet na několik nádechů a výdechů a opakovat na druhou nohu,“ popisuje cvik instruktorka jógy Pavla Křečanová a dodává, že pomoct můžou i předklony a záklony, které rozproudí předozadní energetické dráhy v těle, osvěží a dobijí energii. Zkusit můžete například pozici zvanou Uttanasana.

  • Uttanasana vás zbaví únavy i bolesti

    Autor: istock.com

    Při provádění pozice Uttanasana si stoupněte vedle auta. S nádechem se důkladně protáhněte vzhůru za rukama a při výdechu se z narovnané pozice vestoje ohněte dopředu dolů. Je možné, že budete muset pokrčit kolena. Břicho opřete o stehna, ruce položte vedle nohou v jedné rovině dlaněmi na zem – nebo podle vašich možností. Protáhněte záda za hlavou do délky a pak vyvěste a uvolněte hlavu a trup. Zůstaňte v této pozici čtyři až osm hlubokých nádechů a výdechů. Poté opět prodlužte páteř a s rovnými zády se pomalu vraťte do výchozí polohy.

  • Garudasana pomůže odbourat stres

    Autor: istock.com

    Nejen k protažení, ale především k odbourání stresu slouží pozice Garudasana, která vyžaduje vysokou míru koncentrace a soustředění, což je perfektní nástroj pro redukci stresu. Také vás dobře připraví, pokud máte před sebou další cestu. Vedle toho pomáhá i s uvolněním napětí v ramenou a bocích, kde se hromadí nejvíc emočního napětí.

    „Roztáhněte paže jako křídla a s výdechem překřižte levou paži přes pravou. Pokrčte je, obtočte a spojte dlaně proti sobě. S výdechem pokrčte levou a překřižte pravou nohu přes levou tak, aby se pravý nárt dostal za levé lýtko. S nádechem roztáhněte žebra, protáhněte se, jako byste chtěli vzletět do výšin. S nádechem jděte do dřepu. Lokty zvedněte do úrovně ramen, záda zůstávají rovná! Vydržte v pozici čtyři až osm hlubokých nádechů a výdechů,“ popisuje provedení cviku Křečanová. Při dlouhých prázdninových štrekách je dobré udělat si takovou pauzu alespoň jednou za dvě hodiny. Udržíte pak mnohem lépe pozornost při jízdě a nebudete si kazit první část dovolené bolestmi zad.

  • Myslete i během cestování na hygienu

    Autor: istock.com

    I když v současné době dbáme na osobní hygienu víc než kdy jindy, z některých průzkumů stále vyplývá, že například při cestě na dovolenou, kdy trávíme den i dva v autě či jiném dopravním prostředku, mnozí neřeší dentální hygienu. Jako důvod udávají někteří například to, že si nemají zuby kde vyčistit nebo že je jim trapné čištění zubů na veřejných toaletách či na parkovišti před vlastním vozem a podobně.

    „K dobré dentální hygieně stačí pouze kartáček, jelikož při čištění zubů jde hlavně o mechanické rozrušení. Pokud by vám chyběl svěží pocit v ústech po vaší oblíbené pastě, můžete použít čisticí pěnu, která tento příjemný pocit z čištění zubů vynahradí,“ doporučuje MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT a dodává, že inovativní čisticí pěny pomáhají efektivně rozpouštět zubní plak, vyrovnávají pH v ústech a dokážou omezit růst bakterií. Podle lékaře však není nutné, abychom se za běžné čištění zubů styděli. Dáváme tím najevo, že nám záleží na našem zdraví, a můžeme tím ostatní inspirovat.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...