Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 letních potravin, které prospějí zdraví, a ještě vám rozzáří úsměv

  • 9. srpna 2020 | 06:00

    Udržte si přes léto skvělou formu, podpořte své zdraví a nebojte se při úsměvu ukázat zoubky. Odborníci z oblasti výživy, sportu, ale i dentální hygieny pro vás dali dohromady kombinaci nápojů a potravin, které jsou ideální volbou na léto z hlediska zdraví a mohou být prospěšné i pro vaši ústní dutinu. Buďte o krok vpřed a pečujte o své tělo zevnitř i zvenčí.

    Co pít a jíst, abyste se cítili a zároveň vypadali lépe? Máme pro vás hned pět tipů.

  • Voda

    Autor: iStock.com

    Pití čisté neperlivé vody je tím nejjednodušším a zároveň nejlepším způsobem, jak zůstat během dne správně hydratovaný. To ale není vše, co obyčejná voda z kohoutku dokáže. „Pokud vypijete jednu až dvě sklenice vody před jídlem, můžete tím snížit svůj apetit. Voda s citronem dokonce umí podpořit buněčné procesy, a tím pádem i do jisté míry zlepšit spalování tuků,“ říká zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová.

    Podle terapeutky dle ajurvédy Mgr. Blanky Novotné bychom si vodu měli ideálně uvařit. „Snažte se pít teplou vodu, a to i v parném létě. Vařená voda má terapeuticko-léčivé účinky. V ajurvédě se nazývá ushnodaka. Další metodou je po uvaření přidat do vody ještě koření či čerstvé bylinky. Naopak chlazené nápoje ohrožují naši rovnováhu,“ tvrdí Blanka Novotná. Z hlediska zubů je pití čisté vody taky nejvhodnější. „Voda, na rozdíl od řady jiných nápojů, zuby nenarušuje ani nezabarvuje a pomáhá vyrovnat pH v ústech,“ vysvětluje MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT.

  • Čaje

    Autor: istock.com

    U pitného režimu ještě chvíli zůstaneme, protože vedle vody se v létě vyplatí pít čaje. Zaženou žízeň mnohem lépe než chlazené sladké nápoje. „Z pohledu ajurvédy doporučuji do pitného režimu zařadit různé druhy čajů, vhodné jsou zejména bylinné čaje. Co se týká zeleného čaje, doporučuji jej pít pouze jedenkrát denně. Sice má antioxidační účinky, ale obsahuje kofein,“ radí Blanka Novotná.

    V omezeném množství doporučuje pití zeleného, a dokonce i černého čaje také Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa. „Pravidelné pití čajů sice může lehce obarvit sklovinu, ale zároveň je jejich složení k zubům příznivé. Například obsahují sloučeniny polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií, obnovují přirozenou obranyschopnost úst a mají antioxidační efekt,“ tvrdí specialistka.

  • Zázvor

    Autor: iStock.com

    Zázvor je jednou z nejcennějších přírodních léčivých látek a může se chlubit mimořádně širokým spektrem blahodárných účinků na lidský organismus. „Zázvor má zahřívací schopnost, proto nachází využití zejména v zimních měsících, přesto si jej dovolím doporučit i v létě. Zázvor pozitivně ovlivňuje zažívání, což se může hodit v případě, že se chystáte na dovolenou all inclusive, kde hrozí přejídání se. Pomáhá i při nevolnostech a zvracení – například při jízdě v autě, ale i během těhotenství,“ říká Věra Vojtěchová.

    Jeho blahodárné účinky jsou známé i v souvislosti s ústní dutinou. „Hlavní účinná látka zázvoru je gingerol. Ten pozitivně působí na ústní dutinu a potlačuje bakterie způsobující zánět dásní, má imunostimulační účinky a urychluje hojicí procesy,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová.

  • Listová a syrová zelenina

    ...
    Autor: istock.com

    Většina z nás nemá během léta chuť na těžké pokrmy, což hraje do karet naší postavě i zdravému chrupu. Listová zelenina je plná vitaminů a minerálních látek, přičemž má nízký obsah kalorií. Zároveň je to potravina, která je prospěšná pro naše zuby. „Například kapusta a špenát jsou bohaté na vápník. Obsah kyseliny listové a vitaminu B je pro změnu vhodný pro léčbu onemocnění dásní,“ říká MDDr. Tomáš Machač.

    Zelenou má i syrová zelenina, která pomáhá v boji s plakem, který se na chrupu usazuje. Při konzumaci se mechanicky stírá plak ze zubů. A protože je tato zelenina tvrdá (například mrkev) a člověk ji musí déle a důkladněji kousat, zvyšuje se produkce slin, což napomáhá nastolení zdravého prostředí v ústech. „Podobný účinek má i žvýkačka. Dejte však přednost té bez přidaného cukru,“ doplňuje Zuzana Heiník Bělová.

  • Sezamový olej

    Autor: iStock.com

    Sezamový olej je skvělým pomocníkem při přípravě letních salátů. Dodá jim nejen skvělou chuť, ale má i řadu zdraví prospěšných vlastností. Podporuje krvetvorbu, má příznivé účinky na sliznici trávicího ústrojí, povzbuzuje paměť, a dokonce je i přírodním antidepresivem. „V ajurvédské medicíně se sezamový olej dokonce kloktá. Jde o metodu zvanou oil pulling a podle průzkumů tato metoda pomáhá v boji proti zánětu dásní způsobenému zubním kazem,“ říká na závěr terapeutka Blanka Novotná.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...