Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potřebujete podpořit tělesné i duševní zdraví? Pomohou vám tyto maličkosti

...
6. srpna 2020 | 06:00

Žijeme v době, která není úplně jednoduchá. Může být na nás často vyvíjen tlak, jsme ve stresu... Potřebujete z tohoto začarovaného kruhu vystoupit a na chvíli vypnout? Pomohou vám tyto maličkosti, díky kterým se budete během chvilky cítit zase v pohodě. Vyzkoušejte je!

Vymyslete si mantru, která vám pomůže mít rádi sami sebe

„Způsob, kterým v duchu mluvíte se sebou a se svým tělem, se pak odráží v tom, co si o sobě a svém těle myslíte,“ říká Jessica Cording, autorka knihy The Little Book of Game-Changers: 50 Healthy Habits for Managing Stress & Anxiety, pro webový portál Shape.com. Je totiž vysoce pravděpodobné, že se sebou nejspíš nemluvíte stejně soucitně a laskavě jako se členy své rodiny nebo přáteli. „Jak často prominete příteli něco, za co sami sebe kritizujete? Na vašem vnitřním dialogu záleží. Vytváří vaše myšlenky, které vytvářejí vaše pocity, což vede k vašemu chování. Takže: pokud o sobě neustále mluvíte špatně, bude těžké chtít pro sebe to nejlepší.“

Mantra je věta, kterou si můžete zpívat nebo říkat, nahlas nebo jen v hlavě. Opakujte ji často a kdykoliv, aby vám pomohla přenastavit mozek. Neexistují žádná pravidla pro to, co je to mantra, kolik slov má nebo v jakém jazyce je. Musí to být ale něco, co vám nepřijde trapné a s čím se ztotožníte.

Můžete si přizpůsobit jednu z níže uvedených možností tak, aby nejlépe vyhovovala vašim potřebám:

Jsem šťastná/ý. Jsem dost dobrá/ý. Jsem krásná/ý.

Děkuji svému tělu za každý den, který spolu můžeme trávit.

Jsem každým dnem silnější a zdravější.

Ne mé tělo, ale mé srdce je nejdůležitější.

Investujte do sebe, a to doslova

Toužíte po něčem, co vám přinese radost při vašich denních činnostech? Pokud to nezruinuje vaši rodinu, kupte si to. Mohou to být i nové šaty/oblek, pokud třeba rádi chodíte do divadla a aktuálně žádné vhodné nemáte. Mohou to být nové legíny na jógu, polštářek na meditaci, olej do koupele nebo i sexuální hračka. Bylo by fajn, kdyby to byl předmět, který vám přinese radost při dalších činnostech, ne třeba jen kus oblečení, který zůstane viset ve skříni.

Tančete

Pokud nemáte přátele nebo podnik, kde si občas zatančíte, využijte vlastní obývák. Pusťte si hity, za které byste se možná před kamarády styděli, a využijte toho, že se nikdo nedívá. Vlňte se, házejte vlasy, užijte si sami sebe. Tohle většinou dokáže zvednout náladu okamžitě!

Další užitečné tipy najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...