Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Proč byste měla chodit k doktorovi? Naše redaktorky to zjistily na vlastní kůži

Jindra na prohlídce u očního lékaře
20. července 2020 | 06:00

Možná jste na své zdraví teď po karanténě také opatrnější. A dost možná, že jste si i slíbila, že se o něj budete více starat. Stejně jako my. Vydaly jsme se každá na jinou preventivní prohlídku, abyste věděla, co vás na prohlídkách čeká a proč je vůbec absolvovat.

Preventivní prohlídka u očního – redaktorka Jindra

Při vstupu na recepci jsem vyplnila dotazník, pak jsem počkala v čekárně na asistentku. Nejprve jsem absolvovala vyšetření rohovky, pak očního tlaku a speciální oční tomograf OCT. Následovalo vyšetření na brýle u optometristy. „Základní vyšetření na brýle je hrazeno pojišťovnami,“ říká MUDr. Jana Mikšovská, která mi následně zkontrolovala vnitřní strukturu oka pomocí štěrbinové lampy. Tomu předcházelo rozkapání očí. „Vyšetření doporučujeme jednou za rok. Je důležité prevenci nepodceňovat, zvlášť ve vyšším věku, kdy se o slovo přihlásí počínající šedý zákal. Nebo pokud se vyskytuje v rodině oční onemocnění nebo cukrovka, není dobré cokoliv podceňovat,“ vysvětluje Mikšovská. Celé vyšetření trvalo dvě a půl hodiny. Za vyšetření, které jsem absolvovala a jehož součástí byla i speciální vyšetření, která pojišťovna nehradí, jsem zaplatila 950 Kč.

Ve spolupráci s: DuoVize, oční klinika v Praze (Duovize.cz)

Prohlídka u zubaře – redaktorka Blanka

Blanka u zubaře
Autor: archiv

 „Když chce mít někdo zdravé zuby, musí na prevenci chodit pravidelně. Čím dřív se zjistí problém, tím je pak zákrok levnější, trvanlivější, jednodušší,“ říká MUDr. Radoslav Lacina. A má určitě pravdu. Nevím, jak vy, ale bohužel chodím k zubaři, až když je ouvej. „Chodit k zubaři, až když vás zub bolí, je hloupost,“ dozvídám se. Co mě tedy čeká na preventivní prohlídce? „Preventivní prohlídka by měla být spojena s vyšetřením očima, potom s kompletním rentgenem, aby se zjistily i drobnosti, které okem nejsou vidět,“ říká doktor Lacina. Doplňuje, že preventivní prohlídka by měla být jednou za rok, dvakrát do roka dentální hygiena. Když se díky kompletnímu rentgenu dozvídám, co všechno nemám v pořádku, chce se mi brečet. Ale někde se začít musí, viďte… Tak jsem začala. Nenechte to tedy dojít až do velkých problémů!

Ve spolupráci s: Dentální centrum Dr. Laciny, Praha 4 (Drlacina.com)

Která další vyšetření a proč je dobré podstoupit, se můžete dočíst v novém čísle časopisu Blesk pro ženy. Aktuální vydání Blesku pro ženy je k dostání v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE >>>

 

Video se připravuje ...