Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trápí vás zácpa? Víme, jaké jsou příčiny a kdy sáhnout po projímadlech

...
27. července 2020 | 06:00

Zácpa je nepříjemný problém, kterým trpí čtvrtina dospělých v Evropě, třikrát častěji ženy. Ve věku nad 65 let pak obtěžuje až čtyřicet procent lidí. Většina z nich řeší obtíže svépomocí, především ze studu. 

Většina lidí se domnívá, že zácpou, neboli obstipací, trpí tehdy, když nemají stolici každý den. Podle odborníků je to ale omyl. Daleko důležitější je pravidelnost a bezbolestnost vyprazdňování. O zácpě hovoříme až tehdy, když máme méně než tři stolice za týden.

Časté příčiny

Zácpa bývá nejčastěji důsledkem špatného složení stravy, kdy si dopřáváme příliš mnoho světlého pečiva, smaženého tučného jídla, sladkostí, průmyslově zpracovávaných potravin. Způsobují ji také nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, nepravidelné stravování, špatný pitný režim, nedostatek pohybu nebo i některé nemoci, které přímo s trávicím ústrojím nesouvisejí. Například může jít o nedostatečnou funkci štítné žlázy, neurologické problémy a záněty močových cest.

Akutní a chronická

Zácpa může být krátkodobá akutní, nebo dlouhodobá chronická. Příčinami krátkodobé zácpy bývají stres, nervozita, často vzniká na dovolené při změně prostředí. Rizikovými faktory jsou změna životního rytmu, strach, tréma, nedostatečný příjem tekutin, nedostatek vlákniny, způsobit ji můžou i některé léky, často to jsou antidepresiva či medikamenty proti bolesti. Chronickou zácpu, kdy má postižený člověk dlouhodobě méně než dvě stolice za týden, provází vždy bolestivé vyprazdňování, silné bolesti břicha, nevolnost a pocity na zvracení.

Kdy projímadla?

Zácpu můžeme vyřešit užitím různých i volně prodejných projímadel, ale výhradně jen krátkodobě. Můžou totiž poškodit střevní sliznici nebo laxativní návyk. Co to znamená? Náš organismus si na projímadla zvykne natolik, že bez jejich užití už se nevyprázdníme a zároveň si vypěstujeme těžkou zácpu, která se dá jen velmi těžko léčit. Užívání projímadel při dlouhodobé zácpě bez porady s lékařem se nedoporučuje. Odborník by totiž měl vyšetřením vyloučit závažné příčiny zácpy.

Důležitá zelenina

Obecně platí, že při zácpě se hromadí v organismu odpadní látky, tvoří se bloky v kanálcích, což vede k poruchám různých orgánů. Hlavní příčina nejčastější, prosté zácpy spočívá ve špatné životosprávě. Zásadní je proto zvětšit obsah nevstřebatelných látek, které vážou vodu. V zelenině je nejvíc vlákniny, celulózy a jejích bobtnajících derivátů. Ty můžou vedle svého objemu poskytnout kvašením látky, které podporují peristaltiku střev, a tedy i vyprazdňování.

Jaká strava je při zácpě nevhodná, jak je to s pitným režimem a jak vám pomohou probiotika, se dozvíte v srpnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6460214:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...