Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nemoci z lásky: Pohlavní infekce se týkají každého věku

...
3. srpna 2020 | 06:00

Pohlavně přenosné infekce se týkají každého věku. Nakazit se můžete kdykoliv, třeba i od nového životního partnera. Rady, co dělat, když máme podezření na takovou nemoc, pro nás připravil Přemysl Procházka z venerologické ambulance Medicentra Beroun.

Jsou pohlavní nemoci po padesátce časté?

Pacienty dermatovenerologických ambulancí jsou více pubescenti a lidé středního věku, kteří mnohem častěji praktikují rizikový sex. Pacienti po padesátce představují jen pár procent klientů. Bývají to spíš muži, kteří navštíví sexuální pracovnice a pak se obávají, že se nakazili nějakou pohlavně přenosnou chorobou. Nebo se opravdu nakazili a přicházejí na vyšetření. Ženy patrně nejsou v tomto věku tak promiskuitní. Muži nad 50 let se často dostaví se záněty předkožky, které mohou být projevem cukrovky nebo zvýšené hladiny kyseliny močové.

Mohou si starší ženy nějaké příznaky splést s pohlavně přenosnou chorobou?

Typické je svědění na zevním genitálu. To může být příznakem kapavky, nákazy mykoplazmaty nebo urogenitálními chlamydiemi, zejména pokud je doprovázeno abnormálním výtokem se změnou barvy i zápachem. Může se ale jednat i o důsledek změn organismu v klimakteriu, zvlášť když žena před tím neměla rizikový pohlavní styk.

Kdy máme uvažovat o sexuálně přenosné chorobě?

Příznaky nákazy jsou různorodé: od nepravidelného špinění a krvácení nebo výtoku až k tvorbě různých puchýřků, bulek nebo k zduření lymfatických uzlin. Často je počátek infekce i bezpříznakový, popřípadě jsou známky onemocnění nespecifické a brzy vymizí. Infekční agens – vir, bakterie nebo parazit – však v lidském organismu přežívá dál, množí se a po různě dlouhém období způsobí vznik druhotných příznaků, například vyrážky, zvýšené teploty, bolesti svalů a kloubů...

Lze se na pohlavní nemoci nechat testovat?

Tuto možnost využívají velmi zodpovědní lidé, kteří navazují nový vztah a chtějí mít jistotu, že nemají žádnou sexuálně přenosnou chorobu. Často to bývají muži, které pošle jejich nová partnerka. Pro ně existuje balíček testů na HIV I, II, hepatitidu C, hepatitidu B, syfilidu, bakterii Chlamydia trachomatis a kapavku. Cena je od 2100 do 2500 Kč.

Další důležité informace a tipy, jak se pohlavním nemocem vyhnout, najdete v srpnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6460214:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...