Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potřebujete posílit imunitu? Jezte vitaminy, dostatečně spěte a choďte do sauny

...
13. února 2020 | 06:00

Bacily kolem nás pěkně řádí, a pokud nechcete skončit v posteli, zaměřte se na posílení své imunity! Nemusíte hned běžet do lékárny a nakoupit si desítky doplňků stravy. Bohatě vám postačí odpočívat, jíst vitaminy a ve volném čase zajít občas do sauny. Co dalšího posílí vaši obranyschopnost?

Pro zvýšení obranyschopnosti těla je důležité získat dostatek vitaminů a stopových prvků v přirozené formě, tedy z potravin. Tělo tak snáz odolá nástrahám zimních dnů. Jak vysvětluje MUDr. Jiří Bartoš ze Sdružení praktických lékařů, v chladných měsících se viry a bakterie množí rychleji. Šíření nemocí také podporuje větší koncentrace lidí.

„Za větší náchylnost k nachlazením může také zrychlený způsob života, stres a nedostatek spánku. Unavené tělo obtížně odolává virům a bakteriím. Odpočinkem a navozením psychické pohody lze mnoha obtížím předejít,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Javorská ze Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Odolnost těla vůči nemocem posílí pravidelný pohyb ideálně na čerstvém vzduchu. „Cvičit bychom měli alespoň 40 minut pětkrát týdně. Časově vytížení lidé mohou zkusit chodit pěšky třeba do práce. Každý pohyb se počítá,“ říká MUDr. Jiří Bartoš.

Běžte do sauny

Otužování, ke kterému patří i saunování, je další metodou, jak tělo posílit. „Saunování posiluje imunitu, odbourává stres a funguje taky jako regenerace po sportování. Měli by se mu ale vyhnout lidé s vysokým krevním tlakem a nemocemi srdce. Všem, kteří nejsou zcela zdraví, bych před návštěvou sauny doporučil konzultaci s lékařem,“ doplňuje MUDr. Jiří Bartoš.

Také MUDr. Magdaléna Záchová, praktická lékařka, která v rámci své praxe využívá homeopatie a přírodní léčebné metody, připomíná, že nezdravý životní styl a v neposlední řadě i vysoká úroveň psychického stresu zatěžují organismus. K nákaze přispívají také přetopené místnosti. Suchý vzduch v místnostech je velkou zátěží pro sliznice, a ty jsou pak náchylné k napadení viry. Doporučuje se dodržovat správnou vlhkost vzduchu, ať již zvlhčovači či mokrým ručníkem na topení. Správná vlhkost se pohybuje mezi 40 a 60 procenty.

Další informace o tom, jak podpořit obranyschopnost, najdete na webu Mojezdravi.cz

Kdy začít se saunováním u dětí čtěte ZDE >>>

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...