Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Léky namíchané na míru: Proč se některé vyrábějí až v lékárně?

...
22. června 2020 | 06:00

I dnešní lékárníci musí umět připravit léky přímo v lékárně. Lékaři je předepisují na recept, ale některé si můžete objednat a koupit sami. Poradí vám s tím Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu.

Přemýšleli jste někdy, proč se některé léky připravují právě až v lékárně? Někteří pacienti potřebují jiné dávkování účinné látky, než je v běžných lécích. Často se také nahrazují výpadky dodávek léků na náš trh. A mnohdy mají lékaři i pacienti větší důvěru v léky, které jim připraví lékárník na míru.

Bude lék přímo z lékárny levnější?

Někdy jeho cena bývá vyšší. V ceně se musí promítnout jednak cena za spotřebované suroviny a za obal, jednak cena za individuální přípravu. Pokud je takový léčivý přípravek předepsán na recept, téměř vždy ho hradí pojišťovna a pacient nic neplatí.

Které roztoky jsou nejprodávanější?

Mezi ty nejprodávanější patří Jarischův roztok, což je vodný roztok kyseliny borité a glycerolu. Má dezinfekční a keratoplastický účinek. Slouží pro léčbu akutních a mokvajících ekzémů nebo opruzenin. Hojně se prodává 3% vodný roztok kyseliny borité. Pro svůj lehce dezinfekční, protizánětlivý a antimikrobiální účinek se používá k obkladům. Kutvirtovo kloktadlo má dezinfekční a antiseptický účinek. Je vhodné ke kloktání nebo výplachům úst při bolestech a zánětu v krku.

Na co slouží umíchané mastičky?

Záleží na tom, co obsahují. Vitaminová mast na tělo s obsahem vitaminu E a vápníku se hodí na promašťování suché problematické kůže. Mastička s rybím olejem je perfektní na dětské opruzeniny. Octanová mast slabě voní po octu, používá se na otoky, pohmožděniny a také při poštípání hmyzem. Polysan se slunečnicovým olejem zase urychluje hojivé procesy v kůži a používá se při spálení od sluníčka a lehkých popáleninách.

Jsou na objednávku čípky?

Lékárníci dokážou připravit čípky a vaginální globule. Mezi nejčastěji připravované patří čípky s dexamethazonem. Ty jsou na předpis a používají se u dětí s akutní laryngitidou. Nebo tu jsou čípky s domperidonem při nevolnosti a zvracení. Želatinové globule s tetraboritanem sodným potlačují růst a množení kvasinek a jsou volně prodejné. Na lékařský recept se připravují i různé antibiotické globule. 

Dva volně prodejné léky, které vám kdykoli v lékárně umíchají, a informaci, na co žádat Višněvského balzám, najdete v červnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6359012:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...