Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Problémy se spánkem, které byste měli řešit s lékařem. Na co si dát pozor?

...
21. května 2020 | 06:00

Když jsou dvě ráno a vy stále koukáte do stropu, je snadné to svádět na kávu pozdě odpoledne nebo na velkou pracovní prezentaci, z níž jste nervózní. Pokud dokážete problémy se spánkem vyřešit tím, že se zbavíte takových zlozvyků, tak fajn. Ale v případě, že s nedostatkem spánku bojujete dlouho a neúspěšně, poraďte se se svým lékařem.

„Lidé mají mylný dojem, že když svůj pokoj dostatečně zatemní a koupí tu správnou matraci, všechny jejich problémy se spánkem se vyřeší. Je však třeba si uvědomit, že to, co mohou lidé udělat, má své limity a někdy na to sami prostě nestačí,“ vysvětluje specialista na lidský spánek a neurolog W. Christopher Winter, který o problému s usínáním napsal několik knih.

Nedostatečný odpočinek totiž může ovlivnit každou část lidského života. „Snížená kvalita a kvantita spánku můžou vést k chybám na pracovišti, nehodám při řízení aut, problémům s koncentrací a pozorností, špatné náladě a dalším zdravotním problémům,“ uvádí Josna Adusumilli, specialista na spaní na neurologickém oddělení v nemocnici v Massachusetts. Které potíže tedy nepřehlížejte?

Hodně chrápete

Pokud patříte k lidem, kteří svým chrápáním budí celý dům, existuje možnost, že trpíte nemocí zvanou spánková apnoe. To je potenciálně závažný zdravotní problém, při němž spící opakovaně přestává v noci dýchat. Nejčastější formou apnoe je pak obstrukční spánková apnoe, při které se krční svaly uvolní natolik, že se při dýchání rozvibrují.

Obstrukční spánková apnoe je nebezpečná, protože přílišné uvolnění svalů způsobuje zúžení dýchacích cest, a tedy i pokles hladiny kyslíku v těle. „V důsledku toho mozek tělo probudí, protože se vyděsí, že se nemůže nadechnout. U nemocných lidí to může být pětkrát, ale i třicetkrát za hodinu. To v podstatě znemožňuje kvalitní odpočinek," uvádí Adusumilli.

Obstrukční spánková apnoe též zvyšuje riziko vzniku dalších vážných zdravotních stavů. Náhlé poklesy hladiny kyslíku zvyšují krevní tlak a namáhají srdce, což zvyšuje pravděpodobnost srdečních záchvatů a abnormálních srdečních rytmů. Navíc u lidí s touto nemocí je větší pravděpodobnost vzniku inzulinové rezistence. To je stav, kdy tělo nereaguje správně na hormonální inzulin, který je nedílnou součástí regulace hladiny cukru v krvi. To může přispět k vzniku diabetu II. typu.

Cukají vám nohy

Už už usínáte, a najednou vám vykopnou nohy a vy se úplně probudíte? Syndrom neklidných nohou je stav, který způsobuje nekontrolovatelné nutkání pohybovat nohama. „Syndrom neklidných nohou se může objevit kdykoliv – při usínání, hned po usnutí, ale i později během spánkového cyklu. Postižení tímto syndromem jdou spát unavení, ale jejich dolní končetiny se nedokážou zcela uvolnit,“ vysvětluje doktor Winter. Škubnutí nohou vás pak vytrhne ze spánku a vy se budíte unavení...

Další problémy se spánkem, které byste měli řešit s lékařem, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Lucie Kořistová
Video se připravuje ...