Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trpíte na zánět močového měchýře? Mohou za něj tyto prohřešky, kterých se dopouštíte

...
30. července 2020 | 06:00

Urologové potvrzují, že léto je pro ženy sezonou urologických potíží. Přitom jejich prevence je docela jednoduchá. Situace se každý rok opakuje. Na vině není jen koupání, stačí i večerní posezení venku nebo propocení při sportu. Vyloženě pro vás jsou určeny následující rady. Vlastně je všechny znáte, ale neškodí si je právě teď připomenout. S urologem MUDr. Pavlem Drlíkem z Urologického oddělení ÚVN Praha jsme sestavili manuál. 

Co se může vymstít?

1. Málo pít

V horku se více potíte a pěkné letní počasí vás vybízí k aktivnímu pohybu. Obojí vyžaduje dostatečné doplňování tekutin. „Jako urolog zdůrazňuji svým pacientům, že toto období je velmi rizikové pro vznik ledvinových kamenů včetně jejich zvětšování. V prvé řadě je nutné upravit pitný režim tak, aby odpovídal okolní teplotě a zátěži, kterou budete podstupovat. Jak poučuji pacienty, normou je 2–2,5 l tekutin denně, z toho by měla být polovina čistá voda. Důležitá je i rovnoměrnost přijímání tekutin během celého dne. Léto je čas grilování, proto je třeba si uvědomit, že v dnešní době se pokládá za největší rizikový faktor vzniku ledvinových kamenů nadbytečný příjem živočišných bílkovin. Myslete tedy na to, že pacientům s ledvinovými kameny doporučujeme alespoň dva dny v týdnu bezmasé,“ radí MUDr. Drlík. Pitný režim zvyšte, jakmile začnete pociťovat už první signály zánětu močových cest. Ženy, které trpí záněty opakovaně, by měly trvale dbát na dostatečné pití. Vodu mohou prokládat urologickými čaji nebo čaji z česneku, libečku, kopřiv nebo pampelišek. Doktor Drlík varuje i před nadmírou pití piva a colových nápojů. Pivo zvyšuje množství kyseliny močové, a tím posouvá pH špatným směrem. Nepříznivý vliv mají také colové nápoje, které v sobě mají kyselinu fosforečnou a cukr. Obě tyto látky mohou zvyšovat riziko vzniku ledvinových kamenů. Lékař doporučuje pro letní osvěžení minerálku s citronem.

2. Prochladnout

Prochladnutí jakýmkoli způsobem, ať už z mokra nebo chladného podkladu, snižuje schopnost močových cest ubránit se před infekcí. V menopauze se jejich odolnost ještě výrazně sníží. „Dbejte tedy na to, abyste od pasu dolů neprochladla. Nesedejte si na studené povrchy a dobře se oblékejte. Obzvlášť při ochlazení je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin. Při sezení venku pomůže i šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčená do kalhot. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím,“ vybízí k ochraně urolog.

3. Zůstat ve zpoceném oblečení a mokrých plavkách

Opravdu nepodceňujte radu převlékat se do suchého oblečení při zapocení a svlékejte co nejdříve mokré plavky. Nejde jen o chlad. Po koupání v přírodní nádrži jsou plavky nasáklé vodou, v níž jsou bakterie, viry a další nečistoty. Pokud je v místě koupání k dispozici sprcha, využijte ji po každém opuštění vody. Určitě byste měla dbát na nařízení hygieniků a nekoupat se tam, kde to nedoporučují nebo přímo zakazují.

Další prohřešky najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Hejlová
Video se připravuje ...