Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dejte sbohem lámavým a slabým nehtům! Vyzkoušejte osvědčené tipy

...
23. ledna 2020 | 06:00

Krásné, pevné a dlouhé nehty si přeje každá z nás. Často ale zapomínáme na to, že vedle pleti obličeje potřebují i naše ruce kvalitní péči. Mysleli jste někdy na to, jak moc je vystavujete slunci, zimě, mrazu, větru nebo čisticím prostředkům? To vše je samozřejmě oslabuje. Vyzkoušejte osvědčené rady, které nehtům zase navrátí sílu. 

Nehty jsou skvělým ukazatelem našeho zdraví. Rostou přibližně dva až čtyři milimetry za měsíc, na rukou rychleji než na nohou. Zdravé mají lehce růžové lůžko, jsou lesklé, hladké a bez rýh. Pokud jsou nehty jinak zbarvené nebo mění tvar, ukazuje to na nemoc nebo například na chybějící vitaminy nebo minerály. Jejich nedostatek se konkrétně projeví především zvýšenou lámavostí nebo třepením konců.

Žlutá až nahnědlá barva nehtu často ukazuje na plíseň. Tmavě hnědé až černé skvrny mohou být projevem i nebezpečného kožního nádoru – melanomu. Tmavé skvrny se objevují i po úrazu nehtu. 

Pokud si nejste jisti, zastavte se u dermatologa. Ten vyloučí (nebo vyléčí) případné onemocnění. A pokud víte, že vaše nehty jsou zdravé, můžete vyzkoušet následující tipy pro to, aby byly ještě ke všemu i pevné a dlouhé.

Zdravá strava

Správná strava je pro zdraví nehtů klíčová. Zaměřte se hlavně na biotin, což je jedna z forem vitaminu B. Přirozeně se vyskytuje v potravinách, jako jsou ořechyvařená vejcecelozrnné pečivo, banány a květák.

Nehty potřebují dále pravidelný příjem zinku, vápníku, hořčíku, železa a křemíku. Zinek a železo najdete v dýňových semínkách. Vápník, hořčík v mandlích, sezamu či máku. Křemík zase v přesličce rolní, kopřivě a pýru – z těchto bylinek si například udělejte čaj (1 lžičku přesličky rolní, 1 lžičku kopřivy, 1 lžičku pýru, 1 lžičku měsíčku lékařského zalijte 3 dl vroucí vody).

Nehtům rovněž velmi prospívají nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-9, které najdete v rybách nebo lněném semínku.

Myslete na hydrataci

Všimli jste si, že máte v létě nebo u moře pevnější nehty? Dostatečná hydratace je totiž základ pro pevné a zdravé nehty. Pokud tělu nedopřejete dostatek tekutin, vedle zdravotních problémů budete mít suchou kůži a lámavé vlasy a nehty. Nemusíte to přehánět, litr a půl vody denně stačí.

Další osvědčené tipy pro zdravé a krásné nehty najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...