Sobota 11. května 2024
Svátek slaví Svatava, zítra Pankrác
Polojasno 19°C

Emoce ovlivňují zdraví víc, než si myslíte. Co všechno mohou vyvolat strach nebo stres?

  • 14. července 2019 | 06:00

    Vaše tělo za vás velmi často mluví, a přestože tomu mnozí lékaři nejsou nakloněni, pravdou je, že naše tělesná kondice je spojená i s našimi emocemi. Pokud nedokážete uvolnit své negativní pocity, může se to velmi brzo projevit fyzickými příznaky.

    Čím snáze dokážete vyjádřit své emoce, tím menší je možnost, že onemocníte. Kdo umí „upustit páru“ ve správnou chvíli, zbavuje se velkého rizika, že se to projeví tělesnými příznaky. Jaké jsou nejčastější psychologické příčiny běžných nemocí? Tohle byste měli vědět a něco podniknout. Proč být nemocný, když nemusíte?

     

  • Strach může vyvolat alergie a dermatitidu

    Autor: iStock

     

    Někteří odborníci tvrdí, že některé běžné alergické reakce či stavy mohou být spojeny s duševním zdravím. Ekzémy, vysoká horečka či astma můžou mít příčinu v neřešených psychických problémech. Možná máte alergii už několik let a všechny testy jsou negativní a alergen je neznámý. Zkuste se zamyslet, jestli nemáte v duši nějaký problém, který neřešíte. Vnitřní strach může vyvolat právě alergii. Jakmile se vám podaří snížit zátěž psychosociálními faktory, může se vám nejen ulevit, ale můžete se i zcela uzdravit.

     

  • Posedlost či zaujatost můžou vyvolat problémy s hmotností

    Autor: iStock.com

     

    Problémy s nadváhou mohou být způsobeny posedlostí či zaujatostí nějakou imaginární chybou. Můžete se obávat vrásek, mohou vám vadit malá prsa nebo máte problém přijmout některou další část svého těla. Péče o tělo je velmi důležitá a samozřejmě je dobré se o něj starat, ale fanatismus může vést k nechtěným problémům, které se v důsledku projeví zvýšením váhy.

     

  • Fixace na negativní pocity přivolají nemoc

    Autor: iStock

     

    Bojíte se přehnaně, abyste neonemocněli nějakou vážnou nemocí, přestože k tomu neexistuje žádný důvod? Může to vést k tomu, že ve svém těle začnete skutečně cítit příznaky nějaké nemoci. Za to můžou vaše posedlost nemocemi a fixace na negativní věci, které z představy vytvoří realitu.

     

  • Emocionální konflikt a stres mohou vyvolat zažívací potíže

    Autor: istock.com

     

    Náš žaludek je řízen komplexně a nefunguje jen tak sám pro sebe. Pokud jste ve stresu a prožíváte nějaké vztahové konflikty, může to způsobit nežádoucí reakce uvnitř žaludku. Objeví se pak velmi často zánět či gastritida, které jsou způsobené konflikty ve sféře vašich pocitů: neschopností převzít zodpovědnost, vyrůst a najít cestu ven z potíží. Pokud odmítáte vidět vnitřní konflikt, sestoupí do žaludku, aby dal signál mozku, že je s tím potřeba něco dělat.

     

  • Sebekritika a obavy mohou způsobit bolest hlavy a migrénu

    Autor: iStock

     

    Jste k sobě až moc kritičtí, máte nízké sebevědomí a jste plní vnitřních obav, které vás neustále znepokojují? Cítíte se ponížení nebo podceňovaní, proto pracujete tvrději a tvrději? V naší hlavě je spousta informací, někdy od sebe očekáváme příliš mnoho, což může způsobit další fyzické problémy – například časté bolesti hlavy.

     

  • Deprese a úzkosti mohou vyvolat srdeční onemocnění

    Autor: iStock

     

    Úzkostné stavy, či dokonce deprese jsou spojeny s významně zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční. Depresivní poruchy mohou vyvolat kritické srdeční příhody, jako je infarkt. Pokud jste každý den nervózní a vaše srdce rychle tluče a buší, může to být signál, že byste vedle internisty měli navštívit taky psychologa, aby se našla základní příčina problému. Proti stresu skvěle fungují meditace či cvičení.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...