Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

8 zdánlivě zdravých potravin, které vám mohou i ublížit

  • 23. února 2020 | 06:00

    Stravovat se zdravě by nemělo být v dnešní době nic těžkého. Občas nám to ale potravinářský průmysl moc neusnadňuje. U některých potravin totiž není snadné rozeznat, zda se zdravě jen netváří. Lákavé etikety vás mohou snadno zmást, a vy tak do sebe s dobrým úmyslem dostanete rafinovaný cukr, palmový olej a chemii. U kterých potravin se vám to může stát?

    Buďte při dalším nákupu svých oblíbených potravin obezřetnější, abyste si nezadělávala na zdravotní problémy.

  • Ovocný džus

    Autor: istock.com

    Po celá desetiletí prodává potravinářský průmysl ovocné šťávy a smoothie jako zdravou alternativu běžného ovoce. Ve skutečnosti ale obsahují stejné množství cukrů jako limonády a přijaté kalorie vám dodají energii jen na krátkou chvíli. Nemluvě o vitaminech, které se při procesu zpracování zcela vytratily.

    Co radíme? Jezte pravidelně čerstvé ovoce. Pokud máte ráda šťávu, můžete si ji vyrobit sama doma. Ale pamatujte, že bude stále na svůj objem obsahovat více cukrů, než když sníte ovoce vcelku.

  • Mléko

    Autor: istock.com

    Stále panuje přesvědčení, že mléko a mléčné výrobky jsou pro naši stravu zásadní. Ačkoli mléko obsahuje vstřebatelný vápník a vitamin D, pokud ho denně vypijete příliš, pravděpodobně překračujete svůj denní kalorický příjem.

    Co radíme? Existují i další zdroje vitaminu D, bílkovin a vápníku, které vám mohou pomoct obohatit stravu, aniž byste přijaté kalorie musela pít ve formě mléka. Nastavte si dietu vyváženě a přijímejte potřebné živiny z ryb, vajec a masa.

  • Sladké šumivé nápoje

    Autor: istock.com

    Limonády a jiné šumivé nápoje včetně coly nejsou v současné době považovány za zdravé. Většina pozornosti je ale věnována nadměrnému příjmu cukru. Potravinářské odvětví proto začalo poskytovat nízkokalorické alternativy s nulovým obsahem cukru. Tyto nápoje však obsahují i fosfáty, které mohou při vysokých dávkách narušit minerální rovnováhu v kostech. To se může následně projevit zvýšenou únavou.

    Co radíme? Pijte čistou vodu! Alternativou může být šálek kávy nebo čaj bez cukru. V případě, že vás bude honit mlsná, vyměňte sladký nápoj za kousek ovoce. 

  • Losos

    Autor: istock.com

    Losos je skvělým zdrojem zdravých tuků a omega-3 mastných kyselin. Bohužel chovaný losos obsahuje velké množství pesticidů, které poškozují lidské zdraví. Ačkoli už mnoho zemí zpřísnilo kontroly pro rybí farmy, kvůli rostoucí poptávce po rybách vznikl nový problém, a tím jsou mořské vši. Ve snaze bojovat proti vším museli chovatelé ryb zvýšit používání chemických látek.

    Co radíme? Kontrolujte původ zakoupeného lososa. Nejjistější cestou jsou bio farmy. Druhou možností je divoká, odchycená ryba. Ale vyhněte se rybám odchyceným v Baltském moři, které je plné chemických odpadů.

  • Tuňák

    Autor: istock.com

    Další ryba, která představuje riziko, je tuňák. Ve Španělsku bylo nedávno vydáno doporučení pro děti do 10 let a těhotné ženy, a to nekonzumovat tuňáka v jakékoli podobě. Důvodem je právě obsah rtuti, což je toxický kov, který může způsobit nervové, zažívací nebo imunitní onemocnění.

    Co radíme? Hledejte raději ryby pocházející z místních rybníků a řádně regulovaných vod. Pravidelně kontrolujte i doporučení vydané v České republice.

  • Müsli

    Autor: iStock.com

    V závislosti na složení můžou být müsli nebo granola velmi nezdravé, a to kvůli vysokým dávkám cukru i tuku. Do většiny druhů se navíc přidává i sušené ovoce, které obsah jednoduchého cukru jen zvyšuje. Ačkoli granola sama o sobě není škodlivá, právě rafinovaný cukr může ve větší míře ohrozit vaše zdraví.

    Někteří výrobci nahrazují cukr medem. Ten však v zásadě není o nic lepší alternativou. Bývá zpracovaný, a tak postrádá jakékoli vitaminy nebo minerály a kalorie vám nijak neušetří.

    Co radíme? Připravte si vlastní granolu a oslaďte ji menším množstvím kvalitního medu. Pokud se přece jen rozhodnete zakoupit komerční müsli nebo granolu, zkontrolujte důkladně složení a nutriční údaje.

  • Tmavé pečivo

    Autor: istock.com

    Vybíráte si tmavé pečivo v přesvědčení, že je zdravější? Nenechte se ošálit hnědou barvou a čtěte důkladně složení. Spousta druhů pečiva se barví karamelem a sype semínky, aby pečivo pouze zdravě působilo. Pečivo musí ve svém názvu obsahovat slovíčko "celozrnné" nebo "žitné". Vícezrnným alternativám se vyhněte obloukem. 

    Co radíme? Konzumujte pečivo v přiměřené míře a kupujte ho nejlépe v menších pekárnách, kde vám s výběrem pomůže samotný prodavač. V supermarketech pak raději sáhněte po baleném pečivu, kde máte uvedeno složení, a tak nemůžete sáhnout vedle.

  • Olivový olej

    Autor: iStock.com

    Olivový olej je považován za jeden z nejzdravějších olejů, které si můžete dopřát. Bohužel ale lidé často zapomínají, že tyto podmínky splňuje pouze extra panenský olivový olej. Lahve označené „pure olive oil“ obsahují zpracovaný olej. Ten vydrží déle, ale zato obsahuje méně živin a při jeho zpracování je používána chemie.

    Co radíme? Omezte spotřebu olivového oleje na tři polévkové lžíce denně a kupujte pouze ten kvalitní extra panenský.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...