Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pylová alergie dokáže znepříjemnit život. Víme, jak s ní účinně bojovat!

1. června 2020 | 06:00

Jaro bývá radostným obdobím plným barev, rozkvetlých stromů a rostlin. Mnozí z nás se z něj ale netěší, dokonce se ho obávají. Podle alergologů totiž každým rokem přibývá dětských i dospělých pacientů s alergickými projevy. Věděli jste, že je lze účinně léčit také pomocí homeopatických léků?

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou, která vzniká nepřiměřenou reakcí našeho imunitního systému na pylová zrna ze stromů, dřevin a různých druhů květin šířící se vzduchem. Leckdy se setkáme i s označeními jako sezonní alergická rýma nebo senná rýma. Název odpovídá jejím symptomům, kterými jsou vodnatá rýma, ucpaný nos kvůli zduřené nosní sliznici, dýchací potíže, ekzém, kopřivka či alergický zánět spojivek. Tento nepříjemný příznak má za následek nejen slepené oči po ránu, ale i svědivé, pálivé, suché a zarudlé oči spolu s otokem víček. To potvrzuje i alergoložka a klinická imunoložka doktorka Eva Kettmannová a dodává: „K alergické reakci přispívá genetická predispozice. Pokud je jeden rodič alergik, je u dítěte možná náchylnost k alergickým reakcím až 30 či 40 %. Pokud jsou alergiky oba rodiče, zvýší se dokonce na 60 až 70 %. Právě kvůli tomu zaznamenáváme každým rokem více pacientů, především mezi dětmi.

Za zhoršením alergických projevů stojí i globální oteplování

Zhoršení pylové alergie napomáhá teplé počasí bez srážek, které tuto sezonu prodlužuje, ale významným činitelem jsou také větrné podmínky, protože silný vítr napomáhá šíření pylových zrn. Po dešti by naopak alergeny ztěžkly, padaly k zemi. Déšť by tedy ztížil jejich vdechování. Z grafického přehledu ze serveru Fakta o klimatu vyplývá, že průměrná roční teplota v České republice zaznamenala od roku 1961 nárůst o 2 °C. Nejvíc se pak otepluje v lednu a právě v červenci a srpnu, a to více než o 2,5 °C. MUDr. Eva Kettmannová přidává i další negativní vlivy, které zhoršují alergické potíže: „Na alergii mají značný vliv i znečištění ovzduší, nezdravá strava, ale také nadměrná konzumace klasických léků.

Příznaky pylové alergie jsou nepříjemné.
Autor: istockphoto.com

Jaká je tedy vhodná léčba pro pacienty trpící právě pylovou alergií?

Alergoložka a klinická imunoložka doktorka Renata Sikytová, která je zároveň odbornice v homeopatii, ze své praxe ví, co pacientům při alergických atacích pomáhá: „Pro tyto pacienty je vhodná homeopatická léčba. Obzvlášť ji vítám u dětí, protože je velmi šetrná. Optimální je začít s léčbou ještě před začátkem pylové sezony, aby byl organismus lépe připraven. Zvyšuje to efekt. Nicméně je možné s léčbou začít i v době, kdy už pylová sezona začala.

Homeopatická léčba skýtá mnoho výhod. Léky se převážně podávají na širší spektrum potíží, ne jen na jeden zdravotní problém. Na homeopatické léčbě se nevytváří závislost, není toxická a nezpůsobuje nežádoucí vedlejší účinky. To potvrzuje i doktorka Sikytová: „Homeopatika jsou vhodná pro všechny věkové kategorie. Jako obzvlášť důležité vidím, že je lze doporučit i těhotným nebo kojícím ženám. Velkou výhodou je i to, že se dají kombinovat s léky klasickými.

Základním lékem na alergické reakce je Poumon histamine 15 C. Zmírňuje, až zcela zastavuje alergickou reakci. Lékárnice doktorka Lenka Štýsová pak doplňuje i další léčivé prostředky, které můžou alergikům pomoct překlenout toto nelehké období: „Přibližně měsíc před objevením se pylu užívejte lék Pollens 15 C, který je vyroben z nejčastějších pylů květin. Užíváme ho 1x denně 5 granulí po celou dobu, kdy daná rostlina kvete. Při ucpaném nosu, který doprovází silné kýchání, je vhodný Nux vomica 9 C. Při podrážděných a pálivých očích či víčkách doporučuji lék Eupharasia officinalis 9 C.

Jaká homeopatika vybrat?
Autor: istockphoto.com

Je ale také důležité uvědomit si, že veškeré hlavní potíže úzce souvisí s těmi druhotnými, a proto je pro fungující imunitu základem zdravé zažívání. Vyvarujte se tedy polotovarů, smažených jídel, bílé mouky – tu nahraďte špaldovou, která je lehce stravitelná. Dále dbejte na pravidelnou čerstvě uvařenou stravu, zvyšte příjem zeleniny a ovoce. U alergiků je tenké střevo vždy oslabené. Jeho funkci lze podpořit také užíváním léku Okoubaka 9 C, a to 1x denně minimálně po dobu 3 měsíců.

Jak homeopatické léky užívat?

Kdo někdy homeopatika užíval, ví, že nejdůležitější je výběr léku a správné dávkování. Několik zásad je však obecných. Homeopatika se užívají tzv. s čistými ústy. Pokud jste před užitím něco konzumovali, je dobré vypláchnout si ústa vodou. Na granule se nesahá, sypou se rovnou do úst. Ne však kvůli tomu, že by to mělo vliv na jejich účinek, pouze z důvodů hygienických. Žádná jiná další opatření nejsou potřeba.

Při akutních problémech se léky užívají tzv. frekventně, tj. 3x až 5x denně. Při úrazu ještě častěji, každých 15 minut první hodinu, posléze každou hodinu a poté se interval může prodlužovat až k vysazení. Každopádně vždy je dobré vyhledat odbornou pomoc. Tedy lékaře, který dokáže nasadit léky co nejvíce odpovídající vašim potížím, sleduje jejich efekt a dokáže na to reagovat.

Homeopatie účinně bojuje proti pylové alergii.
Autor: istockphoto.com

Prádlo nesušte venku aneb Co ještě vedle homeopatické léčby pomůže v boji proti alergii?

Pokud možno větrejte pouze v ranních hodinách, kdy je teplota vzduchu nejnižší, či krátce po dešti. Při nejsilnějším odpoledním slunečním záření mějte okna zavřená. Taktéž to platí i pro okýnka v autě. Pokud jste silný alergik, vyhýbejte se procházkám ve vysoké trávě, polích či lesích, pokud máte alergii na pyl stromů. Vlasy si chraňte pokrývkami hlavy a pravidelně si myjte vlasy. To platí i u praní prádla, to následně sušte v uzavřených prostorech domova, jelikož se na oblečení mohou uchytit pylová zrna. Máte-li silné respirační problémy, vyhýbejte se dráždivým stimulům, jako jsou tabák, silné parfémy či aerosoly. A hlavně: nesnažte se alergické potíže ignorovat. Taková praxe nikomu neprospěje, naopak zdravotní stav alergika, který se neléčí, se může rok od roku výrazně zhoršovat.

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...