Jídla, která jsme milovali jako děti, a časem jsme na ně zapomněli
Pamatujete si ještě na svoje nejoblíbenější jídlo z dětství? Schválně – jak často se ve vašem jídelníčku objevuje v dospělosti? Připomeňte si s námi nejoblíbenější pokrmy našeho dětství, které bychom měli oprášit. Vedle toho, že jsou snadné na přípravu, jsou totiž také zdravé!
Vzpomínáte na jídla, která jste s oblibou jedla jako dítě? Možná jsme se v našem výběru trefili, možná ne, ale inspirace se určitě hodí i pro ty z vás, které už máte vlastní ratolesti a přemýšlíte, čím jim zpestřit jídelníček.
Banánový koktejl
Autor: Shutterstock.comBanány obsahují vysoké množství vlákniny a tří přírodních cukrů, což jim dává kouzelnou moc poskytnout vám mnoho energie. Jejich pravidelná konzumace pomáhá budovat a obnovovat silné kosti. Banány vynikají obsahem vitaminu B6, zlepšují náladu, redukují symptomy PMS, protože regulují krevní cukr, a snižují napětí. Z dětství jistě vzpomínáte na klasické banánové koktejly s mlékem. Dnes můžete připravit spoustu dalších variant, jednu zdravější než druhou. Samozřejmě čím méně cukru, tím lépe.
Nudle s mákem
Autor: istock.comZapomněli jste, že můžete jíst těstoviny i nasladko? Mák vám přitom dodá do těla vysoké množství velmi dobře využitelného vápníku. „Pokud po tomto jídle budou pokukovat sportovci, neměli by zapomenout, že díky vápníku v nich obsaženému se vyplatí tento chod spořádat nejlépe 2 až 3 hodiny před zátěží. Větší výhody z něj budou mít vytrvalci než silově zaměření jedinci,“ upozorňuje Martin Jelínek, výživový specialista, sportovec a autor sedmi knih zaměřených na stravu a zdraví. Mák doporučuje i nutriční specialistka Pavlína Zdeňková Kroužková: „Zdravým jídlem může být třeba jogurt nebo tvaroh s mletým mákem a švestkami nebo makové raw kuličky.“
Klasické flíčky s bonusem
Autor: Shutterstock.comPěkně zapečené ve velkém pekáči. Také jste je jako dítě milovali? Schvaluje je i nutriční specialistka: „Flíčky v klasické podobě obsahují hodně sacharidů a tuků, ale i kvalitní bílkoviny z masa a vajec. Trochu tu ovšem chybí vláknina, kterou snadno doplníte přidáním například pórku nebo jiné zeleniny. Kalorická hodnota je opět závislá na použitých ingrediencích – těstovinách, ale hlavně tučnosti uzeného masa. Flíčky můžete ozdravit přidáním zeleniny a výběrem kvalitního, méně tučného uzeného. Nezapomeňte, že uzené je slané, tak buďte opatrní s přidáváním další soli.“
Ovocno-zeleninová svačinka plná vitaminů
Principem diety je jíst v určitý den potraviny jen od jedné barvy.Autor: Shutterstock.comTak jako dětem připravujete talíře plné ovoce a zeleniny, které jim nabízíte celý den, nakrájejte něco i sobě. Do svého svačinového boxu můžete vrátit dávno zapomenutou mrkev, která je bohatá na vitaminy a minerály a obsahuje selen, který společně s vitaminem A pomáhá vybudovat lepší imunitní systém. Vzpomínáte na švestkový kompot, který zachránil snad každé dítě při střevních potížích nebo zácpě? V kompotované nebo sušené formě můžete mít švestky po celý rok. Z vitaminů obsahují sice pouze vitamin E, zato minerálních látek mají spoustu.
Teplá kaše a oříšky
Autor: Shutterstock.comVýborná sladká snídaně! Nejobvyklejší je varianta z ovesných vloček, ale použít se dají i vločky z jiných obilnin, například žitné nebo rýžové. Vynikající a velmi zdravá je také pohanka a v poslední době je oblíbená bezlepková quinoa.
„Kaše, kterou uvaříte z naturálních ovesných vloček, neobsahuje – na rozdíl od nějakých zabarvených, oslazených a aromatizovaných cereálií – žádná éčka,“ doporučuje Igor Bukovský, lékař zabývající se zdravou výživou.Domácí pomazánky
Autor: Shutterstock.comVe vzpomínkách se vám bezesporu vybaví rybičková, tvarohová s pažitkou nebo vajíčková. Většina z nich má v průměru pět ingrediencí, které jsou dobře dostupné, a jejich příprava není náročná. Zkuste vyměnit ranní rohlík se šunkou za celozrnný chléb s pomazánkou – a můžete mazat. Jako základní ingredienci zvolte tvaroh, lépe nízkotučný – je skvělým zdrojem bílkovin a vitaminů A, B a E. Tvaroh je vhodnou potravinou pro všechny, zejména pro ty, kdo se snaží jíst zdravě nebo zhubnout.
Poctivé vývary
Autor: Shutterstock.comTaké jste s chutí v polévce hledali písmenka? „Vývar je dobrým zdrojem lehce stravitelných bílkovin, v případě hovězího vývaru i železa. Pokud se budeme bavit o doma připraveném hovězím nebo kuřecím vývaru (ne v instantní podobě) se zeleninou a nudlemi, jedná se o komplexní jídlo obsahující bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu a řadu vitaminů i minerálních látek. Kalorická hodnota pokrmu bude záležet na typu masa, složení těstovin a množství zeleniny,“ doporučuje odbornice na výživu Pavlína Zdeňková Kroužková.