Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Spálili jste se na slunci? Tyhle tipy vám rychle uleví!

  • 17. června 2019 | 06:00

    Přehnali jste to s pobytem na sluníčku? Zapomněli jste se namazat a teď vaše pokožka i vy trpíte? Kůže spálená od sluníčka je totiž stejně bolestivá jako kůže spálená například od horké pánve. Naštěstí existuje první pomoc. Vyzkoušejte osvědčené babské rady... 

    Ochranu před slunečními paprsky byste nikdy neměli podceňovat. Každé spálení totiž znamená zvýšení pravděpodobnosti vzniku rakoviny kůže v budoucnu. Ale pokud už se tak náhodou stane a dostanete od sluníčka pořádně zabrat, nemusíte hned běžet do lékárny. I běžné věci, které máte doma, vám přinesou velkou úlevu a uzdravení kůže.    

  • Vaječný bílek

    spálení od sluníčka
    Autor: iStock

    Spálili jste se a nemáte po ruce žádný přípravek po opalování? Sáhněte do lednice pro obyčejné vejce.  Syrový vaječný bílek je totiž obecně výborný na spáleniny. Kůži zchladí a zklidní. Aplikace je jednoduchá. Namažte bílek na postižené místo a nechte působit několik minut. Nakonec opláchněte vlažnou vodou.

     

  • Aloe vera

    spálená pokožka
    Autor: iStock.cz

    Aloe vera je velmi známá a užitečná rostlinka. Její výtažek je v kosmetickém, ale i farmaceutickém průmyslu dobře známý. Pokud ji máte doma v květináči, určitě se vám bude hodit. Rostlina je využívaná pro léčivý gel získávaný z jejích listů, který mimo jiné napomáhá při hojení popálení od slunce. Odřízněte list a popálený oblasti namažte šťávou. Uvidíte, jak příjemně vaši pokožku zchladí a zklidní. Pokud vás ale trápí větší spálené plochy, vyplatí se koupit si gel z této květiny nebo přímo krém po opalování s výtažkem z aloe vera.

     

  • Bylinky

    spálení od sluníčka
    Autor: iStock

    Pro dlouhodobější a účinnější ochlazení pokožky jsou vhodné léčivé obklady. Z těla vytáhnou horkost a zmírní bolest. Na zchlazení skvěle fungují některé bylinky, například máta nebo heřmánek. Látky v zeleném čaji, jako jsou třísloviny a teobromin,působí zas proti bolesti. Z uvedených bylin udělejte výluh, nechte vychladit a přikládejte jako obklady. Za pomoci čisté žínky nebo gázy přikládejte na spálená místa klidně i několikrát denně. 

     

  • Mléčné výrobky

    spálení od sluníčka
    Autor: iStock

    Uklidňující účinky mají také mléčné výrobky. Pokužku zchladí a hydratují. Mléčné bílkoviny a vápník mají  ale také léčebné účinky při její obnově. Vychlazený jogurt zlehka namažte na popálenou kůži a nechte působit, dokud nezteplá (5 až 10 minut), potom smyjte vlažnou vodou. Vyzkoušet můžete také tvaroh. Jen pozor, raději ho nedávejte přímo na kůži. Rychle zasychá a odstraňování by vás mohlo pěkně bolet. Nejdříve tedy na spálené místo položte látkový kapesník a na něj naneste tvaroh. Nechte působit také asi deset minut. 

    Víte, jak vybírat jogurt nejen na spáleniny? Podívejte se naše video.

    Video se připravuje ...
    Odborná garantka iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá poradí, jaký ovocný jogurt si vybrat a jaký rozhodně nekupovat • VIDEO: Adam Balažovič / BPŽ

  • Pitný režim

    spálená pokožka
    Autor: iStock.cz

    Nejen kůži zvenku, ale i zevnitř hydratujte. Nezapomínejte hodně pít nejen během celého horkého dne. Také po slunění byste tělu i samotné kůži měli dodat dostatek tekutin, aby se organismus zpamatoval a zchladil. A pokožka mohla dobře zregenerovat. Pijte minerálky s obsahem draslíku a sodíku, protože tyhle látky ztrácí vaše tělo v horku nejrychleji. A není nutné, abyste do ní přidávali ještě s led. Tělo totiž spotřebovává energii na to, aby je zase uvedlo na normální teplotu, a vlastně se zahřívá.

     

  • Dejte si pauzu ve stínu

    spálení od sluníčka
    Autor: iStock

    Poslední rada je jasná. Ale málokdo ji úplně dodržuje. Spálená pokožka potřebuje čas na regeneraci. Takže by bylo ideální, abyste alespoň dva dny nechodili na slunce a nebo určitě vyhledávali stín. Jinak si zaděláváte na další problémy. Věřte, že další sluneční paprsky vás budou na pokožce pěkně bolet. Spálená místa tedy zakrývejte lehkou prodyšnou látkou. Pokud už se vám vytvořily na pokožce puchýře, tak je nepropichujte, tekutina v nich léčí, navíc je velké riziko zanesení infekce. Pokud máte bolesti, které vám nedají spát, vezměte si některý z volně prodejných léků proti bolesti. 

     

Autor: red
Video se připravuje ...