Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 důvodů, proč se stát ranním ptáčetem. Budete šťastnější a štíhlejší

  • 17. května 2020 | 06:00

    Richard Branson, britský podnikatel a miliardář, se budí brzy ráno, zatímco všichni ještě spí. Není však jediný z mnoha úspěšných lidí, kdo se drží této rutiny. Ranním ptáčetem je také šéf společnosti Apple Tim Cook, který vstává už před čtvrtou hodinou ranní. Odborníci tvrdí, že brzké vstávání může mít mnoho pozitivních účinků, a to nejen na produktivitu, ale také na celé tělo včetně psychického stavu.

    Zkuste začít vstávat dřív, a den si tak prodloužit. Přinese vám to spoustu pozitiv! Která to jsou? 

  • Budete mít čas se pořádně probudit

    Autor: istock.com

    Už jste hned po probuzení vyzkoušeli studenou sprchu i šálek čerstvé kávy, ale stále se nemůžete řádně probudit? Bez ohledu na to, kolik hodin jste naspali, tělo potřebuje dostatek času na probuzení. To může trvat dvě, nebo dokonce až čtyři hodiny. Během této doby nejsou pozornost, paměť ani reakce optimální. Pokud tedy vstanete dostatečně brzo, budete mít čas tělo před prací pořádně nastartovat.

  • Budete mít kvalitnější spánek

    Autor: istock.com

    Podle výzkumů mají lidé, kteří se probouzejí brzy, kvalitnější spánek než ti, kteří dlouho vyspávají. U "spáčů" je větší pravděpodobnost výskytu poruch spánku. I když v posteli stráví ve výsledku více hodin než ranní ptáčata, nespí dostatečně kvalitně, což má pak vliv na celkové naladění v průběhu dne. „Klíčový je pocit odpočinutosti a dobré nálady. Člověk by měl vstávat dobře naladěný a mělo by mu to vydržet po celý den," doplnil somnolog Martin Pretl ze Spánkové poradny v Praze.

  • Nebudete unavení po zbytek dne

    Autor: istock.com

    Patříte mezi ty, kteří mají nastaveno i pět budíků? Je lepší naučit se probouzet se hned při zazvonění prvního budíku, než ho znovu a znovu nastavovat. „Hned po zazvonění budíku automaticky vyskočte z postele, aniž byste měli čas byť na jednu jedinou myšlenku,“ radí sales performance konzultant pro SBR Consulting Josef Dvořák. Odložení pětkrát po pěti minutách vám tak akorát naruší spánkový cyklus. Po opětovném probouzení se nebudete cítit svěží a po zbytek dne na vás bude doléhat únava. 

  • Dostanete se do dobré fyzické kondice

    Autor: istock.com

    Zlozvyk odkládání budíčku nejen narušuje váš spánkový cyklus, ale také ovlivňuje váš metabolismus. Už tím, že zbytečně vyspáváte, můžete nevědomě přispívat k obezitě. Místo ležení v posteli proto raději věnujte čas formování postavy! Takový trénink nalačno vás příjemně probudí a endorfiny pozitivně naladí na celý den. 

    „Není sice prokázáno, že byste tréninkem nalačno spálili výrazně více kalorií než později během dne, ale určitě má ranní cvičení spoustu jiných benefitů, které stojí za pozornost," tvrdí odbornice na výživu a fitness trenérka Veronika Duží. Pokud si navíc přivstanete, abyste si zacvičili brzy ráno před prací, už nebudete mít výmluvu, že na sport nemáte čas.

  • Budete mít lepší režim ve stravování

    Autor: istock.com

    Tvrzení, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, je podle výživové poradkyně Veroniky Duží víc než pravdivé. Pokud budete vstávat dostatečně brzo, neodbydete se croissantem za pochodu. Můžete si připravit nutričně vyváženou snídani a v klidu si ji vychutnat. V případě, že vstanete až v době oběda, může se stát, že vás bude o to více honit po celý den mlsná. „Pozdějším vstáváním se okrádáte o jedno jídlo dne, a tak vás můžou večer přepadnout vlčí hlad nebo neovladatelné chutě. Pohlídejte si proto celodenní příjem, abyste ho dlouhodobě nepodhodnocovali. Vybralo by si to svou daň," varuje Veronika Duží.

  • Naučíte se méně prokrastinovat

    Autor: istock.com

    Vědecké studie ukazují, že většina lidí, kteří neustále něco odkládají, dohání své povinnosti k večeru. Zato ti, kteří se probouzejí dříve, věnují noční hodiny výhradně spaní a ty nejdůležitější věci si vyřídí hned ráno. Neruší je tak žádné telefonáty, e-maily ani pobíhající děti dožadující se pozornosti.

    Brzké vstávání vám může značně ulevit i po psychické stránce. V poledne už budete mít tu nejdůležitější práci dávno hotovou a ten tíživý pocit na hrudníku rázem zmizí. Pokud necháte vše na večer, přepadne vás pak únava a budete v o to větším stresu, že nemáte na splnění svých úkolů dostatek energie. 

  • Budete šťastnější

    Autor: istock.com

    Psychický stav a obecné štěstí člověka závisí na samém začátku jeho dne. Podle studií mají lidé, kteří se budí dříve, stabilnější emoční stav. Ti, kteří uléhají do postele později a vstávají až v poledne, mají častěji výkyvy nálad a deprese. U mladých lidí dokáže ztráta spánku zhoršit i studijní výsledky, zvýšit riziko obezity a užívání drog. V nastavení té správné večerky by určitě pomohlo omezení světla z chytrých telefonů a notebooků, které zejména mladí v noci používají.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...