Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cukr, nebo sůl? Víme, co je horší

...
11. května 2020 | 06:00

Slaná i sladká chuť lahodí našemu jazyku. Není divu, že je český jídelníček přeslazený a přesolený. Obě potraviny však nejsou zdraví příliš prospěšné. A co je vlastně větší průšvih – cukr, nebo sůl?

 

Cukry, přesněji řečeno sacharidy, jsou základním zdrojem energie a náš mozek se bez nich neobejde. Tímto si ovšem konzumaci sladkých jídel a cukrovinek neobhájíme. Mozek i další orgány můžeme zdravěji nakrmit sacharidy z ovoce, luštěnin či celozrnných obilovin. Bílý a třtinový cukr stejně jako med nebo jiná kalorická sladidla jsou jen bonusem pro náš mlsný jazýček.

Sůl je pro lidské tělo nepostradatelná. V potravě jí ovšem přijímáme tolik, že tím ohrožujeme své zdraví. Musíme její množství v jídle omezit. A tady začíná problém. Jak upozorňuje odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského IKEM, nahrazování cukru je mnohem jednodušší, protože existují různé nekalorické alternativy: třeba přírodní sladidla, jako je stévie, nebo umělá sladidla. Naproti tomu sůl nemá alternativu, ničím ji nahradit neumíme, takže je pro nás vlastně mnohem větším strašákem.

Pohádka má pravdu, ale…

Sůl je důležitou součástí stravy, protože obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organismus potřebné. "Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle,“ vysvětluje Karolína Hlavatá z projektu Vím, co jím. Sůl je často i významným zdrojem jodu, kterého bývá v běžné stravě nedostatek.

Opravdu to vypadá, že je sůl nad zlato, což ví díky známé pohádce každé malé dítě. Neznamená to ale, že můžeme solit bez omezení. Světová zdravotnická organizace pro dospělého člověka doporučuje denně jen kolem pěti gramů soli – to je jedna kávová lžička. Udržet každý den toto doporučení je podle Pavla Suchánka téměř nereálné. I když se člověk vyhýbá fast foodu, tedy přesolenému rychlému občerstvení, a jí běžné potraviny, na tak nízkou hranici spotřeby soli se těžko dostane.

Jak omezit solení?

- Nekupujte levné uzeniny – jsou jen samá sůl a voda.

- Čtěte obaly potravin a kupujte ty s menším obsahem sodíku.

- Více si vařte doma. Používejte k dochucení hodně koření a bylinek.

- Nedosolujte už hotové pokrmy.

- Více se hýbejte, při pocení odchází z těla i sodík. 

To, jak sůl škodí, a další důležité informace o ní najdete v květnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6310938:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...