Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina postihne každého třetího Čecha! Dejte si pozor na tyto příznaky

...
13. května 2020 | 06:00

Česká republika je ve statistikách pacientů postižených rakovinou bohužel na předních místech. Každoročně onemocní touto zhoubnou nemocí přes 94 tisíc lidí a téměř 27 tisíc boji s ní podléhá. Proto je důležité chodit pravidelně na preventivní prohlídky a sledovat i varovné signály.

Podle statistik Češi nejčastěji trpí karcinomem tlustého střeva a konečníku, plic, kožními nádory, u žen se neustále zvyšuje počet bojujících s rakovinou prsu a u mužů nemocných s prostatou. Za velké viníky onemocnění se označují nezdravý životní styl, alkohol, kouření, obezita, ale také časté slunění.

Příznaky rakoviny se liší podle jejích druhů. U některých nádorových onemocnění se symptomy projeví až v pozdějším stadiu nemoci, někdy se dokonce nemusí ukázat vůbec. Obvykle závisí na typu rakoviny, místě a velikosti nádoru. Je nutné si uvědomit, že výskyt některých příznaků nemusí vždy ukazovat na karcinom, ale i na jiná onemocnění. Přesto byste některé varovné signály neměli přehlížet, zvláště pokud trvají delší dobu.

Bulka

Podezřelá bulka není jen příznak nádorových onemocnění prsu, ale týká se také varlat, lymfatických uzlin, hrtanu, štítné žlázy a dalších druhů rakoviny. Pokud tedy objevíte kdekoli na svém těle hrudky, bulky nebo zahuštění tkáně, měli byste navštívit co nejdříve lékaře.

Ženy by samozřejmě neměly nikdy přehlížet jakékoli změny prsní tkáně a hmatatelné útvary v prsu. Není radno podceňovat ani změny velikosti či zbarvení pih a znamének na těle. Může se totiž jednat o rakovinu kůže.

Krvácení

Jakékoliv nevysvětlitelné krvácení může být příznakem rakoviny, a to jak v raném, tak v pokročilejším stadiu. Ženy, které mají pravidelný cyklus nebo již prodělaly menopauzu, by mělo varovat neočekávané či nepravidelné krvácení z dělohy. To totiž může být příznakem rakoviny děložního čípku.

Pokud objevíte krev v moči, tak ta zase může poukazovat na nádor močového měchýře nebo ledvin. Problémem mohou být i stopy krve ve stolici. Za tu sice mohou často hemoroidy, ale někdy i rakovina tlustého střeva. K lékaři byste měli jít i v případě, že se u vás objeví opakované vykašlávání malého množství krve, to může být příznakem rakoviny plic.

Další důležité příznaky najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Barochová
Video se připravuje ...