Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Srdeční selhání lidem hrozí více než infarkt! Jak ho poznat?

...
20. února 2020 | 06:00

Zatímco při srdečním infarktu se zjednodušeně řečeno ucpe céva zásobující srdce, u srdečního selhání jde o to, že srdce postupně přestává pracovat jako pumpa. Ročně přitom lékaři odhalí kolem 40 tisíc těchto případů a celkem už touto chorobou trpí přes 200 tisíc lidí.

Podle nedávno zveřejněných informací předních kardiologů z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je jeden z pěti Čechů starších 40 let ohrožen srdečním selháním, při němž je narušena základní funkce srdce: udržovat oběh krve tak, aby bylo zajištěno zásobování všech orgánů živinami a kyslíkem.

Nedostatečné prokrvení se projevuje nejprve při zátěži. Může přitom jít o náhlé akutní selhání nebo se stav rozvíjí pozvolna. Podle vedoucího Oddělení srdečního selhání IKEM Vojtěcha Melenovského počet nemocných roste. Lidé přitom o tomto problému vůbec nevědí a často si ho pletou s infarktem. Na chronické selhání srdce přitom umírá víc lidí než na rakovinu nebo infarkt.

Polovina lidí přitom umírá do pěti let od stanovení diagnózy, a přitom často zbytečně. Pokud se totiž toto onemocnění odhalí včas, dá se kontrolovat. Většina lidí ale neumí rozpoznat příznaky a přisuzuje je například vlivům stárnutí. Mezi nejčastější příznaky patří dušnost (zejména vleže v noci), narůstající únava, otoky kolem kotníků nohou a břicha, nárůst hmotnosti i přes nechuť k jídlu (tělo zadržuje vodu), častější močení.

Pozor na vysoký tlak a cukrovku

Velkými předpoklady pro rozvoj choroby jsou vysoký tlak, cukrovka či obezita a v nejhorším případě vše dohromady. „Vysoký krevní tlak u pacientů s diabetem výrazně zvyšuje riziko cévních komplikací, a proto je u nemocných s cukrovkou a hypertenzí nutné krevní tlak snížit,“ uvádí kardiolog Prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. 

Jaká je prevence, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...