Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Inkontinence má několik typů a stupňů. Který trápí zrovna vás?

Inkontinence má několik typů a stupňů. Který trápí zrovna vás?
9. března 2020 | 06:00

Za inkontinenci je podle odborníků považován jakýkoli únik moči. Přestože se nejedná o život ohrožující onemocnění, ve většině případů představuje závažný zdravotní problém. S tímto onemocněním se po padesátce vypořádává každá druhá žena. Rezignace a deprese ale nejsou na místě. Problém se dá řešit. 

Od roku 2000 proběhlo několik mezinárodních studií, jejichž výsledky ukázaly, že pacientů stále přibývá. "Jednu z příčin inkontinence představuje syndrom hyperaktivního močového měchýře. Podle odhadů trápí až dvanáct procent dospělé evropské populace. Druhou příčinou bývá stresová inkontinence, při které je porušena funkce svěrače močové trubice," vysvětluje Marek Babjuk, přednosta urologické kliniky motolské nemocnice.

Bez ohledu na věk

Inkontinenci považují laici za výhradně ženský problém, který se navíc týká spíše seniorek. Není to pravda. Potíže s únikem moči mají i muži. Už v mladém nebo středním věku se s inkontinencí potýká až pět procent mužů. Pokud jde o ženy, ty také můžou mít obtíže už v mladém věku – při nadváze nebo tehdy, když jim po porodu ochabnou svaly pánevního dna. Někdy může nastat problém po delším stresu a nervovém vypětí.

Poznáváte se?

Inkontinence, neboli samovolný únik moči, má několik typů a stupňů. Mají různé příčiny, a tedy i metody léčby.

STRESOVÁ INKONTINENCE

Mohou za ni ochablé pánevní svaly, které podpírají močový měchýř, pochvu a konečník. Tyto svaly nejčastěji ochabují pod vlivem těhotenství, porodu, hormonálních změn v přechodu a po něm a při obezitě. Příčinou bývá i povolení svalového svěrače kolem močové trubice. Když se zvýší tlak v břišní dutině například při zakašlání, tak trochu moči unikne, svaly ji v trubici neudrží.

SYNDROM HYPERAKTIVNÍHO MĚCHÝŘE

Pomočovat se můžete i kvůli této diagnóze. Problém vzniká tím, že se bezdůvodně příliš často stahuje svalovina měchýře. To vyvolává neodolatelné nutkání k močení a jen málokomu se moč podaří udržet. Potíže se dostavují bez ohledu na denní nebo noční hodinu. Příčinou můžou být roztroušená skleróza, Parkinsonova nebo Alzheimerova nemoc, mozková mrtvice…

POMOČENÍ SE Z PŘEPLNĚNÉHO MĚCHÝŘE

Taková situace je výsledkem toho, že se z nějakého důvodu nemůžete úplně vyprázdnit. Je to spíš problém mužů se zvětšenou prostatou. U žen ho nejčastěji vyvolá prostý nedostatek času nebo možnosti si odskočit. Ve vzácných případech se může jednat o nádor měchýře. 

Příznaky, které by vás měly vést k lékaři, a důležité otázky a odpovědi ohledně inkontinence najdete v březnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6202454:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...