Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Takhle se pozná infarkt! Nepřehlédněte hlavní příznaky

  • 2. února 2020 | 06:00

    Srdeční choroby patří k hlavním příčinám úmrtí u mužů i u žen po celém světě. Na rozdíl od toho, co vidíte ve filmu, však můžete příznaky infarktu v reálném životě snadno přehlédnout. „Dvě třetiny žen bude mít méně typické příznaky srdečního infarktu, než jaké Hollywood natočil,“ říká C. Noel Bairey Merz, ředitelka ženského centra pro zdraví srdce v Los Angeles. Infarkt si můžete dokonce snadno splést i s problémy s trávením. Jak ho tedy bezpečně odhalit?

    Srdeční infarkty doprovází řada příznaků, které lze snadno přiřadit k jiným onemocněním. Přitom včasná první pomoc může být v tomto případě otázkou života a smrti. Jaké jsou nejčastější příznaky, na které byste si měli dát pozor?

  • Nepříjemný tlak na hrudi

    Autor: istock.com

    Prvním příznakem infarktu je nepříjemný tlak – svírání, plnost nebo bolest ve středu hrudi. Bolest může přicházet ve vlnách trvajících více než jen několik minut. V případě, že máte podezření na infarkt, je nutné okamžitě zavolat záchrannou službu.

  • Bolest ve spodní čelisti

    Autor: istock.com

    Bolest při srdečním infarktu je také často charakterizována jako vystřelující, a to směrem k levé paži. Avšak na rozdíl od mužů ženy cítí často bolest na levé straně spodní čelisti. Bolest trvá déle než pár minut nebo ustupuje a postupně se vrací.

  • Svalové napětí

    Autor: istock.com

    Pokud cítíte nepříjemné svalové napětí a bolest v ramenou nebo ve vrchní části zad, které nemůžete spojit s žádným fyzickým zraněním, může se podle Americké srdeční asociace jednat o tzv. tichý srdeční infarkt.

    Tiché infarkty nemají žádné nebo jen málo rozpoznatelné příznaky, ale jsou stejně tak nebezpečné. Proto v případě, že budete mít na srdeční infarkt podezření, navštivte lékaře a připravte si vhodné argumenty, díky kterým se vám dostane péče. Kontrola srdeční činnosti vám v tu chvíli může zachránit život.

  • Bolest v dalších částech těla

    Autor: istock.com

    Bolest při srdečním infarktu se může objevit i v jiných místech, než je hrudník, a to v zádech, ramenou, pažích, krku nebo čelisti. Pokud je na srdci problém, jako je například ucpaná tepna, může tělo skrze nervy v srdci poslat signál, že je něco špatně. V tu chvíli vy ucítíte bolest.

    Vzhledem k tomu, že bloudivý nerv je spojen nejen se srdcem, ale také s mozkem, hrudníkem, břichem a krkem, můžete tyto signály bolesti cítit i v jiných částech těla.

  • Závrať

    Autor: istock.com

    Závrať vám může způsobit hned několik věcí, jako jsou nedostatečný pitný režim, vynechání jídla. Nebo příliš rychle vstanete a zatočí se vám hlava. Avšak závrať spojená s bolestí na hrudi a dušností může mít souvislost se snížením objemu krve a poklesem krevního tlaku, což v mnoha případech znamená, že se blíží infarkt.

  • Únava

    Autor: istock.com

    Probudili jste se unavení po noci bez spánku nebo po dni plném stresu? To je zcela normální. Publikace o zdraví z Harvardu však poukazují na to, že ženy se mohou cítit výrazně unavené už měsíc před infarktem. Podle Národní asociace pro zdraví srdce, plic a krve je tento příznak obzvlášť typický právě pro ženy.

  • Malátnost a těžký žaludek

    Autor: istock.com

    Podle Stoney Brook Medicine se žaludeční příznaky, jako jsou žaludeční nevolnost, zvracení nebo říhání, rozvíjejí, když srdce a další oblasti těla nemají dostatečný přísun krve. Tyto příznaky tak můžete špatně vyhodnotit a zaměnit je s refluxem či pálením žáhy.

    V případě, že se tento stav pojí s dalšími příznaky, jako je bolest na hrudi, neprodleně navštivte lékaře! Může se jednat o příznaky srdečního infarktu.

  • Pocení

    Autor: istock.com

    Pokud nejste v menopauze nebo jste právě necvičila, mohly by vám studený pot nebo náhlá dušnost signalizovat srdeční infarkt. Během infarktu váš nervový systém aktivuje reakci „bojuj, nebo uteč!“, která vás uvede do režimu přežití, a může tak vést k pocení.

  • Bušení srdce

    Autor: istock.com

    V případě, že srdce postrádá dostatečný přísun krve, tělo na to může reagovat různými způsoby. Podle Stoney Brook Medicine se srdce může velice rozrušit, jelikož mu chybí krev plná potřebných živin. A to pak vede k tzv. pocitu bušení srdce. 

  • Dušnost

    Autor: istock.com

    Vyjít schody může být pro mnohé opravdovým tréninkem, při kterém se nemálo zadýchají. Pokud vám ale náhle dělá obtíž vyjít pár schodů či udělat pár kroků, vyhledejte raději lékařskou pomoc. Nemusí to nutně znamenat, že proděláváte infarkt, ale rozhodně je to varovný signál toho, že je s vaším srdcem něco v nepořádku. 

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...