Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čtyři příčiny bolesti na hrudi, které jsou stejně nebezpečné jako infarkt

  • Zánět slinivky může být stejně  nebezpečný jako infarkt nebo zánět osrdečníku.
    22. dubna 2019 | 06:00

    Při bolesti na hrudi téměř každého napadne: a je to tady, infarkt. Nemusí to být vždycky zrovna tahle diagnóza. Volat záchranku se ale i tak většinou vyplatí. Ostatní příčiny bolesti totiž také nejsou zanedbatelné.

    Volat záchranku, nebo nevolat? Nikdo nechce být za hypochondra, ale v případě bolesti na prsou je opatrnost na místě. I kdyby to nebyl infarkt, za bolest na prsou mohou i další život ohrožující nemoci, návštěvou lékaře rozhodně nic nezkazíte.

  • Akutní pankreatitida

    Ucpání cév může způsobit třeba infakrt myokardu.
    Autor: iStock.com

    Jen kvůli tomu, že nejde o infarkt, tato nemoc není méně nebezpečná. Akutní pankreatitida, neboli zánět slinivky břišní, se projevuje velmi intenzivní bolestí břicha prostupující až do hrudníku a do zad. Objevuje se i nevolnost až zvracení. Pokračuje dále až k tachykardii a k vysokému srdečnímu tepu. Pokud si myslíte, že máte pankreatitidu, okamžitě jeďte do nemocnice.

  • Ischemická choroba srdeční

    ...
    Autor: istock.com

    Ischemickou chorobu srdeční sami od infarktu odlišíte jen těžko. Způsobuje ji ucpání cév, které vedou krev do srdce. Což může způsobit selhání srdce nebo arytmii. Může za to zejména usazování cholesterolu v cévách. Pokud vám lékař určí tuto diagnózu, čeká vás léčba statiny nebo operace.

     

  • Zánět osrdečníku

    ...
    Autor: iStock

    Perikarditida, neboli zánět osrdečníku, je další onemocnění často zaměňované za infarkt myokardu. Osrdečník je blána, která chrání srdce před vnějšími vlivy. Její zánět může být velmi nebezpečný a v některých případech jde i o život. Projevuje se bolestí na hrudi a zvýšenou teplotou. Příčin zánětu osrdečníku je mnoho. Může to být infekce jak virová, tak bakteriální. Perikarditidu mohou způsobit vzácněji i plísně. Může být ale následkem autoimunitních chorob nebo provázet nádorová onemocnění, sníženou funkci štítné žlázy či chronické selhání ledvin.

  • Zánět v oblasti žeber

    ...
    Autor: iStock

    Možná o kostochondritidě, což je zánět v oblasti spojení žeber s chrupavkami, slyšíte poprvé. Je to však jedna z nejčastějších příčin, proč lidé jdou k lékaři s tím, že mají infarkt. Může být způsobena virovou infekcí nebo i poraněním hrudníku. Projevuje se ostrou bolestí, zejména na levé straně v oblasti chrupavek při napojení žeber na hrudní kost. Můžete mít také potíže s dýcháním a kašel. V každém případě byste měli vyhledat lékaře, aby vyloučil infarkt. Kostochondritida se léčí protizánětlivými léky a analgetiky.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...