Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bylinkářka radí, co pomáhá na bolest kloubů: Léčba pupeny, obklady a akupunktura

Léčba bolesti kloubů závisí na potížích.
26. října 2023 | 06:00

Potíže s klouby jako ztuhlost, píchání a bolest potkají postupem života téměř každého a obzvlášť na podzim se ozývají častěji a bývají intenzivnější. Co na to doporučuje známá bylinkářka Jarmila Podhorná?

Problémů s klouby existuje celá řada. Když pomineme záněty z přetížení a nadměrné zátěže, tak mezi nejčastější onemocnění patří artróza, artritida a osteoporóza. Mezi nimi jsou velké rozdíly v příčinách i projevech, a proto je při každém problému vhodný jiný léčebný postup.

Video: Šípek – jeho benefity a nejběžnější formy zpracování.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Na artrózu zabírají očistné dřeviny

K nejčastějším chorobám pohybového ústrojí patří artróza, která způsobuje trvalé poškození kloubní chrupavky. Prvním příznakem je bolest v kloubu při námaze nebo po ní. K tomu se později přidávají ztuhlost a snížení pohyblivosti. Bolest se pak stupňuje a objevují se otoky i záněty. Těmto problémům můžete předcházet zdravým životním stylem, kterým lze rozvinutí artrózy zpomalit, nebo dokonce zastavit.

V jídelníčku by se měly objevovat želatina, olivový olej, rybí tuk nebo lněné semínko. Zdraví kloubů lze podpořit ale i pomocí bylin. „Pro zlepšení kvality kloubů můžeme využít při problémech gemmoterapeutikum z buku či jasanu, tyto prostředky pomáhají očišťovat klouby od kyseliny močové. Také je třeba podpořit revitalizaci kostní tkáně a chrupavek, kde je například snížený obsah kloubního mazu, vápníku a dalších minerálních látek. Zde jsou vhodná gemmoterapeutika z borovice, sekvoje, u dětí z pupenů jedle,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Artritidu zastaví protizánětlivé byliny

Zatímco artróza vzniká opotřebením, příčinou artritidy je autoimunitní reakce. Zánět přitom může postihnout nejen klouby, ale také další části těla, například srdce, plíce nebo oči. Postižená místa bývají zarudlá, oteklá a citlivá na dotek. I v tomto případě můžou pomoct bylinky. „V případě artritidy využijeme gemmoterapeutika z topolu a štětky, která jsou vhodná pro řešení zánětlivých stavů a zároveň tlumí svalové křeče a degenerativní procesy v tkáních. Ke zlepšení stavu dále využijeme vhodná gemmoterapeutika z olše, třezalky a vrby,“ radí bylinkářka.

Bolest mírní obklady

Na bolest kloubů se doporučuje studený obklad, který pomůže snížit i otoky. Tím to ale nekončí! Po několika minutách je dobré přiložit naopak obklad teplý, jenž pomůže rozproudit krev a uvolnit okolní svaly. V některých případech můžou pomoct akupunktura nebo přikládání obkladu z nastrouhaných syrových brambor. Někdy se doporučuje také aplikování včelího jedu, který má aktivovat imunitní systém. Tato metoda je však spíše pro odvážnější jedince a rozhodně ji nemohou podstoupit lidé, kteří jsou na včely alergičtí.

Osteoporóza napadá kosti

K nejčastějším nemocem pohybové soustavy se řadí také osteoporóza. Na rozdíl od předcházejících onemocnění napadá kosti, nikoliv chrupavky, a další pružné tkáně v kloubech. Jinak se jí říká řídnutí kostí. Typicky se objevuje u lidí ve vyšším věku. Způsobuje ztrátu kostní hmoty, čímž kosti křehnou a zvyšuje se riziko zlomenin. Nemoc dlouhou dobu probíhá skrytě, projeví se obvykle až při první zlomenině. Počátečními příznaky jsou bolesti zad a snížení výšky. Kromě starší populace jsou rizikovou skupinou kuřáci, ženy po přechodu a lidé užívající léky obsahující kortikoidy nebo antidepresiva. „Pokud chceme osteoporóze předcházet, musíme dodat do organismu přírodní látky potřebné ke zlepšení kvality kostí. Zde jsou vhodná gemmoterapeutika z pupenů borovice, sekvoje a jedle. Vynikajícím prostředkem je též mumio, které urychluje procesy regenerace tkání,“ říká odbornice.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...