Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zánět středního ucha: Jak jej poznáte a kdy je potřeba k lékaři?

...
18. listopadu 2019 | 06:00

Když se řekne bolest uší, možná se vám vybaví hlava ovázaná šátkem, s parádní mašlí nahoře. Žádná legrace to ale není. Jak zánět vzniká, jak to poznáme a kdy raději zajít k lékaři?

Zánět zevního zvukovodu je nejčastěji způsoben útokem virů, bakteriemi, někdy plísněmi. Zánět středního ucha je infekce nebo zánět středoušní dutiny za bubínkem. Začíná jako virové onemocnění horních cest dýchacích, ke kterému se často jako nevítaná komplikace přidává právě bakteriální hnisavý zánět.

Jak to poznáme?

Typické jsou bolesti a tlak v uchu, které způsobuje přebytečná tekutina, která se při zánětu v uchu začne hromadit. Tlačí na ušní bubínek, přidává se dočasné zhoršení sluchu a nemocný mívá často teplotu nebo horečku. Doprovodnými příznaky můžou být kašel, bolest v krku, průjem a podobně. Když z ucha začne vytékat hnis, mohl by se protrhnout bubínek. Je třeba spěchat k lékaři.

Raději k lékaři

Vždy raději zajděte k lékaři. Ten ucho prohlédne, vyčistí a léčbu určí podle charakteru zánětu. V případě, že není hnisavý, zabírají nosní i ušní kapky. Snižuje se teplota nebo horečka a zmírňuje se bolest – běžnými analgetiky, někdy pomůžou i obklady na ucho. Při hnisavém zánětu je třeba nasadit antibiotika. Když se hnis hromadí až za bubínkem, lékař ho může propíchnout – hnis začne odtékat a bolest rychle ustupuje.

To, jak v tomto případě zabírají homeopatika, nebo rady našich babiček najdete v listopadovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

5990805:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...