Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trápí vás podzimní neduhy? Tyhle bylinky vás jich zbaví snadno a rychle

  • ...
    24. října 2019 | 06:00

    Skoro každého z nás skolí na podzim nějaký ten bacil. Než sáhnete po lécích, zkuste nejdříve osvědčené bylinky, které si s podzimními neduhy poradí snadno a rychle! Které to jsou?

     

    Vybrali jsme pro vás ty nejčastější zdravotní problémy, které vás na podzim mohou potkat, a bylinky, které s nimi dokážou účinně bojovat!

  • Rýma

    ...
    Autor: istock.com

    Jde o zánět sliznice nosu, případně hltanu či vedlejších nosních dutin. Při rýmě zabírá černý bez, nejlépe ve formě čaje, ať již z květů nebo z plodů. Vyzkoušet ale můžete i heřmánkový čaj nebo si lze potírat podrážděný nos olejem z této bylinky. Ucpané dutiny skvěle uvolní tinktura z medvědího česneku a inhalovat můžete i odvar z mátových listů zalitý horkou vodou.

    Recept na čaj z černého bezu:
    Dvě lžíce usušených květů zalijte 250 ml vroucí vody, přikryjte a nechte asi 10 minut louhovat, pak sceďte a popíjejte. Nápoj připravujte vždy čerstvý, můžete ho pít až třikrát denně. Čaj z černého bezu je močopudný, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

  • Kašel

    ...
    Autor: istock.com

    K utlumení suchého, dráždivého kašle většinou lékaři předepisují antitusika, zabírají ale i bylinky s takzvanými rostlinnými slizy, které snižují dráždivost ke kašli. Obvykle se užívají jako sirupy nebo čaje a patří k nim například jitrocel kopinatý, lípa srdčitá, podběl lékařský nebo mateřídouška obecná.

    Při vlhkém, produktivním kašli zabírají i bylinky, které podporují vykašlávání, a tím odstranění hlenu z dýchacích cest. Patří sem například prvosenka jarní nebo kořen lékořice lysé. Účinné jsou ale i dobře známý tymián nebo divizna velkokvětá.

    Recept na lipový čaj:
    Lžičku sušeného lipového květu vložte do šálku a přelijte horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat, pak vše slijte přes sítko a dochuťte medem nebo bylinkovým sirupem.

     

  • Únava

    ...
    Autor: istock.com

    S tím, jak se krátí dny a ubývá slunečního světla, se řada lidí potýká i s rostoucí únavou. Skvěle zabírá ženšen, který podporuje mozkovou činnost, paměť a má i antistresové účinky. Podporuje také kvalitní spánek, zvyšuje soustředění a snižuje únavu. Z ženšenu si můžete připravit čaj nebo ho koupíte v lékárně ve formě tabletek. Podobně účinná je i bukvice lékařská, která navíc snižuje tlak a tlumí žaludeční potíže.

    Recept na ženšenový čaj: 
    Jednu lžičku sušených listů ze ženšenu pětilistého (nebo 1–2 listy čerstvého ženšenu) zalijte 2,5 dl vody. Nechte louhovat 4 minuty, pak ženšen vyjměte a teplý čaj pijte po doušcích. Tento čaj můžete pít jednou denně, při akutních potížích dvakrát denně.

  • Horečka

    ...
    Autor: istock.com

    Velmi účinná při horečce je tinktura z třapatky nachové (echinacea), kterou koupíte v každé lékárně. Nakapejte si do vody 50 kapek, vypijte a každou hodinu vypijte dalších 10 kapek ve vodě. Také česnek medvědí v tinktuře pomáhá likvidovat záněty v těle a snižovat teplotu. Užívejte třikrát denně 20 kapek. Tinkturu zakoupíte v obchodě s bylinkami.

    Další nápomocné bylinky proti podzimním neduhům najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Klíčová slova:  ženšen
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...