Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trápí vás nespavost? Tyhle rady vám zaručí kvalitní spánek

...
2. prosince 2019 | 06:00

Přibližně čtvrtina dospělých Evropanů trpí různými stupni nespavosti. Jsme přepracovaní, nerelaxujeme a ložnice si často zařizujeme ledabyle. Dá se to změnit? Pomoci nám může čínské učení feng-šuej.

Je to sice až k nevíře, ale prospíme nejméně třetinu života. Spánek není jen odpočinek, doslova na něm závisí náš život. Je zcela nezbytný pro obnovení činnosti mozku včetně paměti, pozornosti či soustředění i pro celkový vývoj a řízení organismu. Na spánku závisí energetický metabolismus mozku, činnost celého endokrinního systému i naše imunita.

Jak z bludného kruhu špatného spaní, nesoustředěnosti, únavy, podráždění i neúspěchu ven? Inspirací nám může být staré čínské učení feng-šuej, jehož součástí jsou zásady pro zařizování prostor, včetně ložnic.

Jak si lehneš...

Základem ložnice, a tudíž i spánku je podle feng-šuej postel. Měla by být dost kvalitní, aby nám nezničila záda, i dost velká, abychom se v ní necítili stísněně. Rozhoduje i její postavení. Například bychom z ní měli dobře vidět na dveře, a tudíž i příchozího, a možnost nežádoucího překvapení spánek ruší. „Zároveň by ale přímo do dveří neměly mířit naše nohy – je to totiž tzv. pohřební poloha, protože tak se odnášejí z domu zesnulí. V ideálním případě by měla být postel vyvýšena, aby pod ní mohl proudit vzduch,“ vysvětluje designérka a odbornice na feng-šuej Olga Bušková.

Moc vzduchu, tedy okno za postelí, ale už může způsobit ve spáčích pocit nejistoty. Dalším pravidlem je, aby postel nestála blízko parapetu plného květin – v noci totiž produkují oxid uhličitý, a nám se tak špatně dýchá. Velmi dobré je umístit postel tak, abychom se ráno probouzeli s pohledem na něco hezkého – krásnou lampu, vázu, obraz… Tento první pozitivní impulz ovlivní průběh celého našeho dne. Nad postelí by také neměly viset těžké police, obrazy nebo lustry.

Pocit bezpečí

Pro kvalitní spánek je zásadní pocit bezpečí. Mozek totiž registruje zvuky i během spánku a třídí je na bezpečné a na takové, které by mohly signalizovat nebezpečí. Proto vnímá vibrace pohybu, vůně a pachy nebo změnu intenzity světla. Když se ani v bdělém stavu z nějakého důvodu necítíme v ložnici bezpečně, registruje to náš přepracovaný mozek i během spánku, a my pak špatně spíme. Podle feng-šuej by tedy měla být ložnice v místnosti, kterou považujeme za nejbezpečnější. V praxi to nejčastěji znamená zařídit si ji co nejdál od hlavních vchodových dveří nebo třeba od proskleného francouzského okna do zahrady.

Pravidla zrcadlení

Ke klidnému spánku podle pravidel feng-šuej nepatří ani zrcadla u postele – nad ní ani vedle ní. Lůžko by se v nich nemělo odrážet. Hýbeme se totiž i ve spánku, pohyb se v zrcadle odráží a mozek ho vnímá jako potenciální nebezpečí, jde tedy o další rušivý faktor. Říká se, že duše po dobu spánku opouští tělo a byla by znepokojená, kdyby na sebe v zrcadle narazila. Se světlem také opatrně...

Další tipy pro dobrý spánek najdete v prosincovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6041478:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...