Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tyto věci vám zajistí zdravé srdce! Dělejte je každý den

...
28. listopadu 2019 | 06:00

Podle Světové zdravotnické organizace připraví nemoci srdce a cév ročně o život zhruba 17 milionů lidí. Už proto není dobré je podceňovat. Nemoci srdce máme dvojího druhu, a to vrozené a civilizační. S vrozenými se učíte žít. Ty druhé, které vznikly nezdravým životním stylem, můžete sami ovlivnit. Postačí pár drobných změn, které však přinesou velké výsledky.

Jezte zdravé tuky, ne trans-tuky

Tuky ve stravě potřebujeme, avšak ne všechny. Zejména ne trans-tuky, které zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění nebo mrtvice. Ucpávají naše tepny zvýšením hladiny špatného cholesterolu (LDL) a snížením hladiny dobrého cholesterolu (HDL). Tím, že je vyčleníte ze své stravy, zlepšíte průtok krve v celém těle. A co jsou vlastně trans-tuky? Jedná se o průmyslově vyráběné tuky, které se často používají v balených pečených výrobcích, svačinkách, margarínech a smažených fast foodech, a to za účelem vylepšit chuť a texturu.

Věnujte čas dentální hygieně

Zdraví zubů je dobrým ukazatelem celkového zdraví včetně vašeho srdce, protože ti, kteří mají periodontální onemocnění (záněty dásní vlivem bakteriální infekce), mají často stejné rizikové faktory pro srdeční onemocnění. Studie totiž ukázaly, že bakterie v ústech, které se podílejí na vývoji onemocnění dásní, se mohou dostat do krevního oběhu a způsobit zvýšení C-reaktivního proteinu, který způsobuje zánět v cévách. Tyto změny pak mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Dostatečně spěte

Spánek je nezbytnou součástí snahy o udržení zdravého srdce. Pokud nebudete spát dost, můžete být vystaveni vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění bez ohledu na věk nebo jiné zdravotní návyky. Jedna studie zkoumající 3000 dospělých starších 45 let zjistila, že ti, kteří spali méně než šest hodin za noc, prodělali dvakrát častěji mrtvici nebo infarkt než lidé, kteří spali šest až osm hodin za noc. 

Další tipy a praktické rady najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Kubalová
Video se připravuje ...