Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trpíte na migrény? Pozor na rizikové potraviny, které nejspíš konzumujete

  • 5. listopadu 2019 | 06:00

    Bolest hlavy může pořádně znepříjemnit život. A co teprve taková migréna, která může člověka dokonce upoutat na lůžko! Věděli jste ale, že spouštěčem můžou být některé potraviny? Pokud trpíte často na migrény, měli byste tyhle potravinové nepřátele znát a zdaleka se jim vyhnout. Které to jsou?

    Možná některé spouštěče znáte už dávno, například víno, pivo, kofein. Ale existují i další potraviny, které mohou vyvolat závažné bolesti hlavy. A možná budete ohromeni, které potraviny bolest způsobují. Mimochodem – zůstane nám ještě něco, co bychom mohli bez rizika konzumovat?

     

  • Čerstvý chléb

    Autor: istock.com

    Bolest hlavy může podle neurologa Vincenza Tulla z Institutu Humanitas v Miláně způsobit lepek v potravinách vyrobených z obilí. U někoho se bolest hlavy spustí hned po konzumaci chleba. Bolest hlavy může taky vyvolat čerstvě upečený chléb, a to kvůli kvasinkám. Nejezte tedy chléb ani rohlíky vytažené právě z trouby, raději počkejte a dopřejte si je až druhý den.

    Náš tip: V novém čísle magazínu Blesk pro ženy se dozvíte, jaké nečekané důvody může mít bolest hlavy. Našli jsme jich celkem 12! Aktuální vydání magazínu koupíte na novinových stáncích, nebo v našem iKiosku ZDE.

    Autor: archiv

  • Banány a avokádo

    Autor: iStock

    Tyhle dvě potraviny jsou neuvěřitelně dobré a spousta lidí je zbožňuje. Ovšem u některých lidí mohou vyvolat bolest hlavy či záchvat migrény. Je to kvůli tomu, že obsahují tyramin, což je aminokyselina, která se objevuje zejména v přezrálém ovoci. Pokud máte nedostatek monoaminooxidázy (třeba když užíváte antidepresiva patřící do skupiny inhibitorů monoaminooxidázy), může to vyvolat bolest hlavy. Vyhýbejte se tedy přezrálým banánům i avokádu.

  • Citrusové plody

    Autor: Shutterstock

    Citrusy i šťáva z nich mohou také vyvolat bolest hlavy. Na vině je látka synephrin, která se nachází hlavně v pomerančích, citronech a výrobcích z nich. Pokud to s jejich konzumací přeženete, do 12 hodin můžete očekávat, že vás začne bolet hlava.

  • Potraviny s glutamátem

    Autor: iStock

    Přírodní glutamát se vyskytuje v řadě potravin, například v mase, drůbeži, rybách či sýru. Glutaman sodný je ale taky typickým dochucovadlem zejména v asijské kuchyni. Najdete ho ovšem i v masových a zeleninových hotových pokrmech, jako jsou vývary, instantní polévky nebo omáčky. Pokud je glutamátu v potravinách přespříliš, může to u citlivých lidí vyvolat bolest hlavy. Pozor na etikety, obsah glutamátu je v potravinách  uveden pod označením E621.

  • Rajčata a rajčatová omáčka

    Autor: iStock

    Rajčata patří také k potravinám, které mohou vyvolat bolest hlavy nebo záchvat migrény. Obsahují totiž sloučeniny zvané biogenní aminy, jako jsou histamin, tyramin a fenylethylamin. Ty u citlivých osob můžou přispět k bolestem hlavy. Rajčata obsahují přirozeně vyšší množství histaminu nebo tyraminu. Většina lidí ale rajčata konzumuje bez problémů. „Lidé mají ve střevech enzymy, které pomáhají rozkládat tyhle biogenní aminy,“ říká Vincent Martin z univerzity v Cincinnati. „Někteří lidé ale mají sníženou aktivitu těchto enzymů,“ dodává.

  • Sýry

    Autor: iStock.com

    Užíváte léky s inhibitory monoaminooxidázy (MAOI)? Je to skupina léků používaných jako antidepresiva. Samy o sobě nejsou nijak nebezpečné, ale v kombinaci s potravinami obsahujícími tyramin můžou vyvolat bolesti hlavy. Tyramin najdete mimo jiné taky ve starých sýrech. Obecně tedy platí: čím delší je stáří sýru s vysokým obsahem bílkovin, tím větší je obsah tyraminu. Množství tyraminu se v sýrech liší v důsledku způsobů zpracování či fermentace. Mezi největší spouštěče patří modré sýry, brie, čedar, feta, mozzarella, parmazán.

  • Syrová cibule

    Autor: istock.com

    Je to možná překvapující, ale podle odborníků může i pach syrové cibule vyvolat bolest hlavy. Není pochyb o tom, že některé výrazné pachy mohou vyvolat migrénu. K běžným viníkům patří právě i cibule. Clevelandská univerzita odhaduje, že až v 70 procentech můžou pachy vyvolat migrénu. Máte-li podobnou zkušenost, vyměňte cibule za šalotku, je mnohem jemnější.

  • Kofein

    Autor: Shutterstock.com

    Kofein najdete v čokoládě, kávě, kakau, čaji i colových nápojích. Dokonce i v některých lécích (například Paralen Extra). Malé množství kofeinu bolest hlavy i migrénu může potlačit, ale pokud to s konzumací kofeinu přeženete, může to mít opačný efekt. Omezte množství na 200 miligramů za den. Pozor na tmavou čokoládu, ta může obsahovat až 31 miligramů v tabulce, což je stejně jako v coca-cole.

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...