Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaměřeno na ženy: Co vás v oblasti zdraví čeká ve 20, 30 a 40 letech?

...
7. listopadu 2019 | 06:00

Ve dvaceti máme většinou pocit, že se nás žádné zdravotní komplikace netýkají, ale s přibývajícím věkem se bohužel začínají objevovat. Víte, co vás v oblasti zdraví čeká ve 20, 30 nebo 40 letech? Na tohle si dávejte pozor!

Žena vždy byla, je a bude tou, která pevně drží otěže života rodiny a myslí na zdraví svých blízkých. Na koho však mnohdy paradoxně nepomyslí a o koho se nestará, je ona sama. V každé životní etapě ji však čekají jiná zdravotní omezení nebo problémy, a je tedy dobré vědět, na co se připravit.

20+

Co by vás ve věku od 20 do 30 let po zdravotní stránce mohlo trápit? Jedním z častých zdravotních problémů v tomto věku jsou poruchy příjmu potravy. Důvodů, proč mladé ženy podléhají diktátu módních časopisů a všeobecně přijímanému vkusu více než štíhlé postavy, je více. S problémem zvaným anorexie a bulimie bojuje v současnosti téměř každá desátá mladá žena. Situace se často nebezpečně vyhrotí během puberty, pokud však nedojde k včasné nápravě, problém přetrvává hluboko do dospělosti.

Bakteriální infekce

Okolo dvacítky začíná mnohá žena žít intenzivním sexuálním životem, a pokud nepoužívá ochranu, může si přivodit nepříjemné, či dokonce nebezpečné potíže. „Do ordinace přichází množství žen ve věku kolem dvacítky či třicítky s gynekologickými záněty různé etiologie,“ říká MUDr. Dagmar Váchová z gynekologické ambulance Gyneva v Praze 5. Do kolonky sexuálně přenosných onemocnění patří například ty způsobené chlamydiemi nebo viry HPV (papilomaviry).

30+

Po překročení třicítky má žena většinou dostudováno a buduje rozjetou kariéru. Když se to podaří, nastoupí v tomto období „brzdy“ – děti. "Začíná období stresu, nevyspání, času na sebe má žena najednou velmi málo. Mohou plíživě narůstat kilogramy, někdy zůstávají i dlouho po porodu. Zdravotně to všechno stále většinou jde; občas lékař odhalí třeba sníženou funkci štítné žlázy, kdy spouštěčem může být právě těhotenství," říká internistka a kardioložka MUDr. Marie Skalská.

Podle jejích slov nic nezkazíte, necháte-li si v tomto věku otestovat, jak je na tom vaše srdíčko. Někdy ale žena, právě kvůli kariéře, tak dlouho s otěhotněním váhá, že se pak nedaří. Příčin neplodnosti může být více, jednou z nich je problém zvaný endometrióza, kterou u nás trpí asi 10 % žen. Další příčinou neplodnosti může být i vyšší věk ženy. Podle statistiky je šance na otěhotnění v 35 letech zhruba poloviční než před třicítkou, o tři roky později již klesá na čtvrtinu.

Nohu z plynu

Generace dnešních třicátnic život pohlcuje naplno. Když se zadaří, jsou tady děti, mnohá maminka jde do práce velmi brzy po porodu. Vytížení je obrovské. Dlouhodobý stres, přechozená chřipka, fyzicky náročná práce, deprese nebo vyčerpání po porodu mohou stát za vznikem chronického únavového syndromu. Jde o komplexní a velmi vysilující onemocnění charakteristické rychlým nástupem a dlouhodobými komplikacemi. Nejvýraznějšími projevy jsou vedle těžké únavy také celková slabost svalů, bolesti hlavy, kloubů nebo poruchy spánku. Léčba tohoto stavu vyžaduje naprostou změnu životního stylu.

40+

Ve věku okolo čtyřicítky už má žena v životě celkem jasno. Bývá na vrcholu sil, vše stíhá, vše zvládá. Jenomže plíživý stres si i zde dokáže najít skulinku. "Tady už se mohou mnohem častěji manifestovat problémy s vysokým krevním tlakem nebo není v pořádku lipidové spektrum. Žena řeší stres, rozchody s partnery, často se přidají problémy s dorůstajícími dětmi. V práci se snaží udržet tempo s bezdětnými třicítkami. Pomaličku se přibližují civilizační choroby," vysvětluje MUDr. Skalská.

Období přechodu

Období po čtyřicítce bývá většinou časem, kdy se začínají objevovat první problémy spojené s přechodem. V klimakteriu se mohou objevit potíže gynekologického rázu, jako jsou cysty nebo myomy. Po pětačtyřicátých narozeninách by si žena měla nechat preventivně zkontrolovat prsy, zda v prsní tkáni nedochází k nežádoucím změnám. Ani psychika nezůstává ušetřena! Hormonů ubývá, špatných nálad přibývá – podle odborníků se zhruba polovina klientek psychologických a psychiatrických poraden nachází ve věku okolo čtyřicítky.

Jak je to ve věku 50+ a kdy a kam na prevenci, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Markéta Ostřížková
Video se připravuje ...