Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prozradí krev rakovinu? Víme, co všechno se dá z odběrů vyčíst

  • ...
    11. listopadu 2019 | 06:00

    Krev je nesmírně zajímavá tekutina. Dá se z ní zjistit spousta věcí a její dobrá kvalita je klíčová pro naše fungování v běžném životě. Z krve lze zjistit, jak silnou máte imunutu, v jaké kondici jsou vaše orgány, zda máte dostatek vitaminů a minerálů, a dá se zjistit také riziko rakoviny.  Alespoň jednou ročně byste si proto měli nechat udělat krevní panel, abyste věděli, jak na tom vaše zdraví je.

    Co je možné z krve zjistit?

    Vyšetřením krve se dají zjistit choroby krve, tedy hematologická onemocnění, ale i řada jiných nemocí. K prvé skupině patří anémie, tedy nedostatek červených krvinek. Jejich velikost, tvar a obsah krevního barviva hemoglobinu v nich dovolují usuzovat například na nedostatek železa (krvinky jsou malé), nedostatek vitaminu B12 nebo kyseliny listové (krvinky jsou naopak velké).

    Při některých vzácných dědičných chorobách nemají zploštělý tvar, ale jsou kulovité, srpkovité či jinak vytvarované. Zvětšený počet bílých krvinek zase doprovází zánětlivá onemocnění. Jejich velký počet spolu s mladými krvinkami může signalizovat leukémii. Dále má vyšetření některých složek krve nezastupitelnou úlohu v diagnostice diabetu a kontrole léčby diabetu, v diagnostice infarktu myokardu či při selhání ledvin. V krvi se také stanovují hladiny léků kvůli určení, zda je jejich hladina v rozmezí, kdy lze očekávat efekt léku bez nežádoucích účinků.

    Co dělat před odběry?

    Pacient by měl na odběr krve přijít po alespoň 12hodinovém lačnění, večeře by měla být lehká. Nejméně den před odběrem by se neměla vykonávat těžší fyzická práce, neměl by se pít alkohol, někdy je třeba vysadit určité léky, které by mohly výsledek vyšetření ovlivnit. Je potřeba, aby se ráno před odběrem krve pacient dostatečně napil vody nebo neslazeného čaje, aby nebyla jeho krev zahuštěná.

    V jakých případech se musí vyměnit krev?

    Krev se nám „mění“ sama – průměrná doba života červených krvinek je 120 dní, u bílých krvinek ještě mnohem kratší. Medicínská výměna krve probíhá vzácně u novorozenců. Dělá se to kvůli neshodě v krevní skupině mezi dítětem a matkou, hlavně v Rh faktoru, kdy se rozpadají krvinky dítěte a vznikající barvivo bilirubin. To by mohlo poškodit jeho mozek. V takových případech se, nepomůže-li rozklad bilirubinu svícením modrým světlem, vymění postupně krev dítěte. Jeho krvinky jsou nahrazeny jinými, které nejsou napadány protilátkami vytvořenými v těle matky.

    Prokáže se z krve rakovina?

    Neexistuje jediný vhodný laboratorní test pro diagnostiku rakoviny, rakovina navíc není jednotná choroba – postihuje různé orgány. A dokonce i rakovina jediného orgánu (např. plic, štítné žlázy) má mnoho forem, jejichž diagnostika a léčba se liší. Laboratorní testy zvané tumorové markery bývají pozitivní u nemocných se zhoubným novotvarem, bohužel však ve valné většině případů nejsou pozitivní v časných, dobře léčitelných stadiích, nedají se využít ani při screeningu onemocnění. Hodí se spíše ke sledování průběhu léčby, nebo k včasnému odhalení návratu onemocnění. Z testů užívaných ve screeningu zhoubných nádorů je třeba zmínit průkaz hemoglobinu ve stolici u osob nad 50 let – díky tomu se u nás významně snížil počet případů rakoviny tlustého střeva a konečníku a díky včasné léčbě i úmrtnost na tuto chorobu.

    Jak zjistíte svou krevní skupinu a zda můžete sami podpořit svou krvetvorbu, se dozvíte v listopadovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete objednat v elektronické či tištěné podobě ZDE >>>

    5990805:gallery:true:true

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...