Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Citrusy se přeceňují, stačí česká jablka a hrušky, radí imunoložka Jaroslava Čiefová

6. listopadu 2019 | 06:00

Podzimní chřipky, nachlazení i virózy jsou tady a my chytáme paniku. Potřebujeme rychle nabudit imunitu, aby se nám nemoci vyhnuly, nebo alespoň rychle zmizely. Jde to vůbec? Praktická lékařka a internistka na EUC Klinice Praha – Šustova Jaroslava Čiefová vysvětlila, kdo by se měl očkovat proti chřipce a kdy je vhodné nasadit antibiotika.

Když chcete posílit imunitu, ale nemáte náladu dělat revoluci ve svém životním stylu, nebojte se. Nebudete muset jíst citrony na kila ani se koupat v ledové tříšti. Lékařka Jaroslava Čiefová tvrdí, že stačí drobné kroky, ale je důležité v nich vytrvat.

Platí, že jedno jablko denně je základ zdraví?

Ideální je jíst ovoce i zeleninu několikrát denně, celkem byste měla sníst během dne zhruba 400 až 500 gramů tepelně neupravené zeleniny a ovoce. Osobně moc nedoporučuji ovoce z dovozu, zvláště citrusy se podle mě přeceňují. Bohatě stačí česká jablka a hrušky. Ale nejde jen o vitamin C, důležitá je pestrá strava obsahující i další vitaminy a minerály. Málo se třeba jedí ryby, ty bychom v jídelníčku neměly vynechávat. Imunitu nepodpoříte jen otužováním, ale i pestrou stravou, vyhýbáním se stresu, alkoholu, abstinencí kouření, dostatečným a pravidelným spánkem…

Má smysl brát vitaminové doplňky?

Podle mojí zkušenosti je často užívají lidé, kteří žádné zásady zdravého života nedodržují a pak se před chřipkovou sezonou nadopují vitaminovými doplňky a myslí si, že všechno bude dobré. Jenže takhle to prostě nefunguje. Význam mají u lidí, jejichž tělo potřebuje více vitaminů například po operaci, po nemoci, v těhotenství nebo při kojení. Ale je pravda, že dětem je zhruba dva tři měsíce před začátkem epidemií dávám, protože nesnědí tolik zeleniny a ovoce. Takovou zkušenost má hodně rodin: nejenže toho dítě tolik nesní, ale dostatek zeleniny a ovoce pro čtyřčlennou rodinu stojí dost peněz.

Mluvila jste o otužování. Jenže co když je nám pořád zima?

Sama jsem typ, který má raději teplo, takže chodím do sauny. Otužovat se totiž nemusíte pouze chladem, pro nás teplomilné je lepší kombinace horka a zchlazení organismu. Ale do ledového bazénu nevlezu, stačí sprcha.

A když už se přece jen odhodlám dát si studenou sprchu?

S otužováním začněte pomalu, aby si tělo postupně zvyklo. Nejdřív zkuste spát u otevřeného okna a choďte na procházky, i když venku není hezky. A pak můžete začít i s otužováním vodou, nejdříve

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Majka Dvořáková
Video se připravuje ...