Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Cítíte se stále unavená? Tyhle potraviny vás pořádně nakopnou!

...
14. listopadu 2019 | 06:00

Kofein je spolehlivý způsob, jak zahnat únavu a dobít energii. Všichni ale víme, že s jeho denní dávkou bychom to neměli přehánět. Místo kafe vsaďte na potraviny, které vás zaručeně nakopnou! Že nevíte, které to jsou? Poradíme vám!

Dříve než se pustíme do jejich výčtu, ještě důležitá poznámka: pravidelně jezte a nenechte příliš kolísat krevní cukr. Právě rychlý pokles cukru může způsobit pocit malátnosti. Jezte menší porce častěji během dne a nezapomeňte, že každé jídlo by mělo obsahovat jak ovoce nebo zeleninu, tak kvalitní zdroje sacharidů a bílkovin. Vyvážená jídla budou dodávat vašemu tělu energii postupně. Po jakých potravinách tedy sáhnout, když potřebujete dobít baterky?

Máta

Pokud máte možnost, pěstujte si za oknem čerstvou mátu. Tato bylinka je tradičně využívána pro podporu dýchacích cest. Jak uvádí studie publikovaná v časopise International Society of Sports Nutrition, máta zlepšuje i okysličení mozku, což může vést ke zvýšení energie. Dejte si třeba po obědě sklenici vody s citronem a čerstvými mátovými lístky.

Zázvor

Také limonáda z čerstvého zázvoru vás může probudit z letargie. Zázvor zlepšuje krevní oběh a stabilizuje hladinu krevního cukru – tím vším pomáhá proti únavě. Mimo jiné je také pomocníkem pro pacienty s migrénou.

Mandle

Na únavě se také může podílet nedostatek hořčíku a jedním z výborných zdrojů tohoto prvku jsou mandle. Vedle toho jsou výborným zdrojem železa, vápníku, fosforu a draslíku a také bílkovin. Hrstka těchto plodů vás tedy může povzbudit. Jen to s nimi nepřehánějte, obsahují i poměrně dost tuku.

Kardamom

Toto koření má pozitivní vliv na zrychlení celkového krevního oběhu, a tím i na lepší okysličování těla. Používá se do nápojů, salátů, k přípravě zeleninových pokrmů, omáček nebo masa. Přidává se i do sladkých jídel. Zkuste pít například masala chai.

Další potraviny najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...