Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Signály, podle kterých poznáte, že jste příliš ve stresu. Nejste v něm také?

  • ...
    31. října 2019 | 06:00

    Často si to ani neuvědomujeme, ale naše tělo pozná, když jsme ve stresu, a dává nám varovné signály. Tím, že je ale často nevnímáme a přecházíme je, si můžeme pořádně uškodit. Kterých zdravotních signálů byste si měli všímat?

     

    V současné době je ve stresu většina z nás. Tlak na to, aby toho člověk hodně stíhal, aby byl dokonalým partnerem, rodičem, zaměstnancem, aby byl dostatečně zajištěný, trávil kvalitně volný čas, a to všechno ještě sdílel přes sociální sítě, je obrovský. A i když se proti tomu řada z nás snaží bojovat a nepodléhat tomu, ne vždy si to uhlídá. A první, co signalizuje, že je stresu na nás už opravdu moc, je naše tělo. Jaké příznaky si hlídejte?

  • Akné

    ...
    Autor: istock.com

    Jedním z nejviditelnějších způsobů, jak se dlouhodobý stres projevuje, je akné. Řada vědeckých studií dokazuje, že vyšší hladiny stresových hormonů a zhoršování akné spolu souvisejí. Objevuje se například u studentů před zkouškovým obdobím. Na vině mohou být například hormony nebo některé proteiny, které způsobují záněty. Jejich míra v těle se stresem stoupá, mazové žlázy se ucpávají a snáze se zanítí.

    Jiná teorie vychází z předpokladu, že stresovaní lidé se častěji dotýkají obličeje, a tím si rozšiřují záněty a bakterie po obličeji. Každopádně stres zpomaluje hojení ran, takže i drobné nedokonalosti pleti budou během stresu zůstávat na vašem obličeji déle.

  • Bolesti hlavy

    ...
    Autor: istock.com

    Časté bolesti hlavy jsou také jedním z typických příznaků stresu. Jednou z příčin může být například to, že během stresu lidé zatínají šíji a záda, což negativně ovlivňuje držení těla a může působit tenzní bolesti hlavy. Bolesti hlavy ze stresu jsou četnější a trvají déle než obvykle. Pokud tedy u sebe registrujete častější epizody bolení hlavy a také to, že jste museli přejít na silnější prášek, zkuste se zamyslet nad tím, jestli vás něco dlouhodobě nestresuje.

  • Chronická bolest

    ...
    Autor: istock.com

    Některé studie zjistily, že chronická bolest může být spojena s vyššími hladinami stresového hormonu kortizolu. Další studie prokazují, že stres zhoršuje bolesti zapříčiněné jinými onemocněními, například revmatoidní artritidou. Někdy je těžké určit, co je příčina a co je důsledek. Každopádně každá chronická bolest zaslouží nejen tlumit léky, ale i obrátit vaši pozornost směrem k psychice.

  • Nespavost

    ...
    Autor: istock.com

    Pokud prožíváme nějaké nepříjemné období, probouzení se uprostřed noci s hlavou plnou těžkých myšlenek nás většinou nemine. V období akutního stresu je jasné, co je příčinou – hádky s partnerem, nemoc blízkých, zkouškové období, nervozita z odletu na dovolenou... Chronický stres se ale na spánku podepisuje také – člověk hůře usíná, spánek má nekvalitní, probouzí se unavený i po osmi hodinách spánku. Více o nespavosti čtěte zde.

    Další příznaky toho, že jste příliš ve stresu, najdete ZDE na webu Mojezdravi.cz

     

Autor: Pavla Skurovcová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...