Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klouby si musíte hýčkat! Co dělat, abyste jim neškodili?

  • ...
    14. ledna 2019 | 06:00

    Lékaři říkají, že bolest kloubů a kostí patří k nejhorším. Kdo podobné potíže má, dá jim určitě za pravdu. Jak tento problém vyřešit?

    Hned na začátku by bylo vhodné vysvětlit rozdíl mezi artrózou, o které bude řeč, a artritidou. Artritida je revmatického původu a nemá souvislost s opotřebováním nebo poškozením kloubů. Zjednodušeně řečeno vzniká tak, že náš vlastní imunitní systém napadne zdravou tkáň a způsobí zánět. Typická je pak ranní ztuhlost, klouby jsou oteklé, zarudlé, bolestivé na dotek. Artróza má velmi podobné příznaky. 

  • Pohyb jako bolest

    ...
    Autor: istock.com

    Artróza postiženému omezuje a znesnadňuje pohyb, dochází k destrukci a ničení struktury kloubní chrupavky. Ta se následkem přetěžování ztenčuje, ztrácí pružnost, až nakonec přestane sloužit úplně. Jde o nevratný degenerativní proces, který souvisí nejčastěji s věkem, ale například i obezitou nebo přemírou sportování, které tělo nepřiměřeně zatěžuje. Jako příklad za všechny se dá uvést obecně známý problém: takzvaný tenisový loket

  • Pozor na chlad i úrazy

    ...
    Autor: istock.com

    Rizikové bývají pro vznik artrózy i vývojové vady – nohy do O nebo X. Stav kloubů je ostatně taky hodně často dědičný. Velký vliv můžou mít i úrazy, které klouby v průběhu života prodělají. Artróza se nedá bohužel vyléčit. V závažnějších případech mají pacienti trvalé následky, někdy dokonce s částečnou nebo i trvalou invaliditou. Moudré rčení, že v lidském těle všechno souvisí se vším, je i v tomto případě pravdivé – problémy s klouby můžou být totiž i následek metabolických poruch, zhoršené činnosti ledvin, určitě se na nich podepisuje pobyt v chladu. 

  • Kyčle a kolena

    ..
    Autor: shutterstock

    Nejčastěji mívají lidé potíže s takzvanými nosnými klouby – kyčelními a kolenními. Postižené ale můžou být úplně všechny. Medicína rozlišuje celkem pět stupňů poškození – při tom posledním jsou chrupavky úplně zaniklé a kloub nehybný. Od stupně tři připadá v úvahu už jen operace, konzervativní léčba není účinná. 

  • Jednoduchá prevence

    Autor: istock.com

    Základem je vyhýbat se nadváze, sportům hraným na tvrdém povrchu, nepřepínat síly ve fitcentrech, běhání ve městech je lepší nahradit rychlou chůzí. Pro klouby jsou ideální plavání, jízda na kole, v zimě běžky. Užívání vitaminů C, D, E a preparátů s kolagenem sice nic nezkazí, ale zázraky neudělá. 

  • Někdy zaberou i léky

    Autor: istock.com

    V méně závažných případech se pacientům podávají léky proti bolesti, nesteroidní protizánětlivé léky, případně kortikoidy na vybraná bolavá místa. Dnes se doporučují i chondroprotektivní léky, které chrání chrupavku a klouby. 

    Jaké jsou alternativní léčby kloubů, se dozvíte v lednovém čísle Blesk zdraví:

    5446413:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...